Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Ploštice sú nebezpečným parazitom. Nedajte im vo vašej domácnosti šancu

Datum: 27.11.2020

Zistiť prítomnosť ploštíc v domácnosti nie je len nechutnou, ale hlavne nebezpečnou záležitosťou. Uštipnutie od ploštíc vyvoláva silné alergické reakcie. Zároveň sa uštipnutý človek cíti psychicky veľmi zle, keďže od neho ostatní ľudia bočia.

Ploštice sú nebezpečným parazitom

Nie je sa čomu čudovať. Ploštice sa vedia veľmi rýchlo šíriť a zamoriť behom pár dní celú domácnosť.

Ploštica posteľná vie žiť v utajení dlhé mesiace

Ploštica posteľná je hrdzavohnedý hmyz vo veľkosti od 4 do 8 milimetrov. Nemusíte sa báť, že by vám lietala hore dolu po byte. Zakrpatené krídla neumožňujú ploštici lietanie. Na druhej strane vie pomerne rýchlo liezť a dostať sa takmer všade. Bez potravy vydrží ploštica celý rok. Počas tohto obdobia sa enormne rozmnoží. Samička ploštice posteľnej znesie za svoj život až 500 vajíčok, ktoré sa na dospelého jedinca zmenia behom mesiaca. Ploštice sa živia ľudskou alebo zvieracou krvou, i keď ľudská im chutí oveľa viacej. Ak práve ploštica nespí, vylieza hodovať na človeku približne raz za týždeň. V prípade, že bývate v rodinnom dome, dávajte si pozor, aby ste plošticu nepriniesli z kurníka. Práve toto miesto je ich primárnym domovom. Bývate v činžiaku a sused sa vám priznal, že má doma ploštice? Mali by ste sa ich začať obávať i vy. Pre ploštice nie je problém preliezť po vonkajšej stene budovy, ale aj cez chodby, šachty, štrbiny a potrubie až do vášho príbytku.

Ako zistíte prítomnosť ploštíc v domácnosti

Väčšina ľudí odhalí prítomnosť ploštíc až po ich hodovaní a pití krvi. Samotné uštipnutie vôbec nepocítite, i keď trvá zhruba 10 minút. Ploštice totiž pri kŕmení vypúšťajú do miesta vpichu anestetikum. Štípance od ploštíc sú veľké 1 až 3 milimetre, nemajú pevne ohraničené okraje, v ich strede je malý hrboľček a na pokožke sa nachádzajú v zhlukoch. Vzhľadovo sa podobajú na komárie uštipnutie. Veľmi svrbia a u senzitívnych ľuďoch vyvolávajú dokonca horúčku či silné opuchy. Postihnuté miesto upokojíte krémami s obsahom mäty, citrónovou šťavou alebo klasicky Fenistilom. Okrem štípancov objavíte prítomnosť ploštíc v byte aj tak, že nájdete na zemi alebo v posteli hnedé bodky. Po zotretí bodiek vlhkou handričkou zostávajú na ploche červenohnedé škvrny od zaschnutej krvi. Následne hľadajte ploštice v rámoch postelí, matracoch, nábytku, za tapetami či pod podlahou. Radi sa skrývajú taktiež v elektrických zásuvkách. Ich výskyt nemusí byť len vinou susedov. Ploštice si často ľudia prinesú z dovoleniek ako suvenír skrytý v oblečení.

Boj s plošticami je dlhý, ale nie nemožný

S plošticami sa veľmi ťažko bojuje, pretože sú veľmi odolné voči bežným čistiacim prostriedkom. Ak sa ich prítomnosti obávate, nie je na škodu občas domácnosť vystriekať sprejom Deltasect. Tento prípravok má dlhodobý účinok a v prípade kontaktu s hmyzom ho usmrtí okamžite. Ako prevencia pomáha častejšie pranie posteľnej bielizne pri vysokej teplote, tepovanie čalúneného nábytku a čistenie matracov. Ploštice v škárach vyhubíte pomocou parného čističa, ktorý produkuje vysokú teplotu ničiacu lezúci hmyz. Po návrate z dovolenky vždy vyperte všetko oblečenie a vyčistite kufor. Na monitoring ploštice posteľnej využívajte pasce. Pasca na odchyt ploštíc pritiahne a uväzní plošticu vďaka dokonalej imitácii žijúceho cicavca. Najúčinnejšia je však profesionálna deratizácia, ktorá vás zbaví ploštíc raz a navždy.

 

Čítané: 3083 x