Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Poraďte si s krtkom v záhrade

Datum: 27.11.2020

Krtko vo vašej záhradke na jednej strane škodí a na druhej pomáha. Krt počas svojej cesty za potravou buduje pod zemou sieť chodbičiek a raz za čas vylezie von.

Pri svojom putovaní vytvára na povrchu zeminy kopčeky nazývané krtince. Práve krtince sú nočnou morou každého záhradkára. Prácne vypestovaný trávnik sa vie za jedinú noc zmeniť na mínové pole.

Krtko obecný je zaujímavý a pracovitý tvor

Krtkovi patria medzi hmyzožravce, ktoré sa cítia dobre na poliach, v parkoch a záhradkách. Tento tvor na prvý pohľad vyzerá veľmi milo a nevinne. Má smiešne valcovité telo dorastajúce do dĺžky 12 centimetrov. Jeho oči sú skryté za chlpmi, a preto horšie vidí, ale nie je slepý. Tento hendikep mu nahrádza výborný čuch. Taktiež jeho sluch je skvele vyvinutý, a to napriek tomu, že má uši len veľmi ťažko viditeľné v hustej, zamatovo čiernej srsti. V prednej časti tela má dve končatiny, na každej šesť prstov. Pomocou silného rypáka si vie pod zemou vytvoriť celé labyrinty chodbičiek. Krt sa pomerne rýchlo pohybuje pod zemou i nad zemou. Jeho hlavným zdrojom potravy sú larvy, dážďovky, hmyz, ale tiež jašterice či myši. Svojim rypákom tieto tvory vyhrabe a skonzumuje. Denne vie zjesť toľko potravy, koľko sám váži.

Krtko v záhrade nielen škodí, ale aj pomáha

Krtkovia v honbe za svojou potravou prerývajú zeminu a ničia korienky rastlín. Svojím lozením spôsobujú prepadnutie celých záhonov. Plodiny a kvety následne schnú, znižuje sa celková kvalita úrody. Po estetickej stránke vedia krtkovia narobiť riadny neporiadok. Za jedinú noc im nerobí problém preorať celý trávnik, na ktorom zanechajú desiatky nevzhľadných krtincov. Rozhrabávať krtince nie je dobrým nápadom. Ak jeden zahrabete, zamedzíte prístupu vzduchu do krtieho kráľovstva a krtko vám za odmenu v noci narobí o to viac nových kôpok. Krtko je síce kazisvet estetiky v záhrade, ale na druhej strane aj vašim pomocníkom. Pôda, ktorú pri hľadaní potravy rozrýva, sa stáva prekyprenou a je bez buriny. Zároveň jeho apetít znižuje v zemine stav hmyzu a slimákov. Krtkom obrobená pôda je lepšie pripravená na vsakovanie a zadržovanie vody počas prudkých lejakov.

Ako odohnať krtka zo svojho územia

Proti krtkom bez chémie

Ak vás nepresvedčili výhody prítomnosti krtka vo vašej záhrade, môžete proti nemu využiť viacero trikov. Na nejaký čas vám od vyvádzania krtka pomôžu citróny rozmiestnené do krtincov. Podobne na nich pôsobí citrónová kôra, odvar z cibule, ocot a ľudské vlasy či psia srsť. Prirodzeným nepriateľom krtkov sú nekastrované mačky. Možno je na čase si jednu zaobstarať.

Drastické, ale účinné

Krtkovia priam neznášajú vôňu benzínu. Jednoducho do benzínu namočte kúsky novín a tie vložte do okolia krtincov. Zápach prenikne až ku krtkovi, ktorý sa radšej presťahuje k susedom. Účinné sú prostriedky, ktoré sa dajú zakúpiť v špecializovaných predajniach. Napríklad pachové odpudzovače. Zväčša stačí zopár kvapiek nakvapkať do krtincov a krt sa vyberie kade ľahšie. Dobré výsledky majú dymovnice, ktoré krta z jeho domu vyženú. Krtka sa môžete pokúsiť chytiť do trúbkovej pasce a následne ho vyslobodiť na lúke.

Zvukové zbrane

Krtkovia zbožňujú tiché a pokojné prostredie. Jednoznačne ich odradí a vyženie nepríjemný zvuk. Preto sú veľmi dobrou metódou v boji s krtkami plašiče, ktoré produkujú zvuk a vibrácie. Takýto odpudzovač si môžete vyrobiť i doma. Stačí na kovové rúrky nasadiť plastové fľaše rozstrihané do tvaru veterníka.

 

Čítané: 1987 x