Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Takto sa zaručene zbavíte pásavky zemiakovej

Datum: 27.11.2020

Pásavka zemiaková je pre záhradkárov priam katastrofou. Behom pár dní vie zlikvidovať celú úrodu zemiakov, paradajok, baklažánu alebo papriky.

Na prvý pohľad celkom sympatický chrobáčik požiera celé dni listy týchto rastlín a postupne zamoruje široké okolie. Na zimu sa pásavka skryje do pôdy, aby mohla na jar opäť zaútočiť.

Nepriateľ záhradkárov

Pásavka zemiaková sa ľudovo nazýva mandelinka. V minulosti sa o nej hovorilo ako o pásavke americkej. Toto pomenovanie získala kvôli krajine svojho pôvodu – Amerike. Z Ameriky sa pásavka rozšírila na zemiakoch do celého svete. Za komunistov bola dokonca považovaná za imperialistický útok. Pásavka sa však vyskytuje všade, kde sa pestujú zemiaky. Tento chrobák nevyzerá na prvý pohľad nebezpečne. Je veľký približne 120 milimetrov, sfarbený je do bielo žlta alebo bielo oranžova, na tele má desať čiernych pruhov. Prítomnosť pásavky zemiakovej je katastrofou pre každého záhradkára. Dospelé pásavky kladú na listy larvy, ktoré tri týždne požierajú listy. Následne padnú do pôdy a za 14 dní sa z nich stáva dospelý jedinec. Pre rastliny nie sú škodlivé len larvy, ale aj dospelé pásavky. Neustále obhrýzajú listy zemiakov, papriky, ľuľku, baklažánu alebo paradajok. Na stonkách na záver zostáva len žilnatina a plod uschne. V minulosti sa na pásavky robili hromadné lovy. Ľudia chodili v rojniciach po poliach a prácne ich zbierali. Dnes našťastie poznáme aj iné spôsoby boja proti pásavke.

Ako sa zbaviť pásavky zemiakovej

Mechanický spôsob

Ak na záhrade spozorujete len malé množstvo pásaviek, môžete ich zberať a rozpučiť. Nezabudnite týmto spôsobom zničiť aj larvy. Dospelé jedince sa dajú zozbierať celkom rýchlo. Stačí pod rastliny umiestniť tkaninu a na ňu striasť chrobákov. Zber pásaviek sa robí skoro ráno. Mandelinky usmrtíte utopením v mydlovej vode. Pomôcť by mali aj špeciálne fólie, cez ktoré sa pásavky nedostanú.

Prírodný spôsob

Prirodzeným nepriateľom pásaviek sú lienky sedembodkové. Lienky sa živia larvami pásaviek a týmto spôsobom bránia ich množeniu. Dávajte si však pozor, aby ste na dvore nechovali lienky ázijské. Tie naopak patria medzi škodcov. Lienky sa dajú zakúpiť v potrebách pre záhradkárov. Medzi ďalších nepriateľov pásaviek patria  zlatoočky alebo osy. Skúsení záhradkári vedia, že mandelinky nemajú radi chren, kôpor, koriander a šalviu. Zasaďte do záhradky zopár uvedených rastlín, ktoré pásavky odpudia. Dávajte si pozor aj na to, kde zemiaky sadíte. Mali by ste miesto meniť každý rok. Mandelinky totiž zimu trávia zahrabané v pôde.

Postreky a posypy

Na pásavky existuje viacero druhov postrekov. Nemusíte ihneď použiť chemický, ale si vyrobiť vlastný bez pridaných chemických látok. Účinné postreky proti pásavkám sa vyrábajú z orechových listov, orechov alebo slnečnice. Na postrek potrebujete približne kilo uvedených rastlín. Stačí ich vylúhovať a nastriekať na postihnuté záhony. Pásavky neznášajú posypy z popola, borovicových pilín a kukuričnej múky. Jednoducho posypte listy zemiakov raz za dva týždne a mandelinka sa im vyhne. Najľahším spôsobom boja proti pásavkám sú chemické postreky. Niektoré však môžu uškodiť pôde alebo samotným rastlinám. Preto sa pred ich použitím poraďte s odborníkmi a kupujte len overené značky.

 

 

Čítané: 3379 x