Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Šedá eminencia kanalizačných a vodárenských sietí

Datum: 30.10.2022

Často si ani neuvedomujeme, že cestou do práce, do školy či len na obyčajnej prechádzke míňame množstvo menších či väčších kovových poklopov na našich chodníkoch, cestách alebo parkoviskách.

Šedá eminencia kanalizačných a vodárenských sietí

Sú nenápadne vsadené do pochôdznych plôch, ale nechýbajú ani na rušných uliciach a mestských cestách. Brázdia na nich kolesá áut, sú pošliapané nespočetným množstvom nôh, no vieme vôbec, akú úlohu plnia v našej infraštruktúre?

Malé, ale dôležité!

Možno ich vzhľad nepôsobí extra vábivo a dizajnovo, avšak plnia veľmi dôležitú úlohu v ochrane podzemných ovládacích prvkov vodárenských sietí. Hydrantové poklopy sú vyrábané väčšinou z kvalitnej liatiny, ktorá dokáže odolať tak zvýšenej mechanickej záťaži, ako aj nepriazni počasia. A hoci liatina tvorí prevažné percento výroby, v poslednom čase si svoje miesto na trhu nachádzajú aj moderné kompozitné materiály. Vodárenských poklopov je na trhu množstvo, a to nie len pre širokú paletu tvarov, ale najmä ich využitie. Okrem hydrantových poklopov sa môžeme stretnúť tiež s poklopmi šupátkovými a tiež ventilovými, známymi ako prípojkové. Každý variant má svoj presný účel, no vo všeobecnosti platí, že hlavnou funkciou vodárenských poklopov je ochrana podzemných ovládacích prvkov pred zasypaním. Zároveň umožňujú jednoduchší prístup k ovládaniu zemnej sústavy. V skratke to znamená, že tieto malé kovové súčasti našich chodníkov a ciest sú akousi vstupnou bránou k ovládaniu podzemných ovládacích prvkov vodárenských alebo tiež plynárenských sietí.

Aby bola voda na osoh, nie na škodu

Veľmi podobné, no o niečo väčšie sú systémy kanalizačné. Rovnako ako vodárenské, aj tie kanalizačné sa nachádzajú na povrchu vozoviek či chodníkov. Ich tvar je úzko spätý s účelom ich použitia, a tak okrem dobre známych liatinových kanalizačných poklopov môžeme na okrajoch ciest či chodníkov vidieť aj mreže a vpuste na odvod dažďovej vody. Kanalizačné systémy však môžeme nájsť nielen na zemi, ale do tejto kategórie sa zaraďujú tiež lapače strešných splavenín pripevnené k strešných zvodom na budovách. Ich úlohou je v prípade dažďa zachytiť čo najviac nečistôt zo striech a odviesť dažďovú vodu cez zvody do kanalizačného systému. Veľmi dobre vieme, aké nepríjemnosti či dokonca škody môže spôsobiť veľké množstvo zrážok či nefunkčná kanalizácia, preto je dôležité udržovať tieto systémy funkčné a pravidelne ich kontrolovať.

Moderná doba so sebou prináša množstvo inovácií a moderných riešení. Vodárenské aj kanalizačné poklopy sa týmto trendom taktiež nevyhýbajú. Máme stále kvalitnejšie materiály, ale tiež možnosti prispôsobiť si ich tvar podľa gusta a urobiť z nich dizajnový kúsok nášho dvora, námestia či parkoviska pred nákupným centrom.

Čítané: 1829 x