Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Osvetlenie, ktoré neublíži našej peňaženke

Datum: 30.10.2022

Skracujúce sa dni a menej slnečného svetla nás akosi podvedome vyháňa z vonkajších terás a záhrad do našich interiérov.

Osvetlenie, ktoré neublíži našej peňaženke

Našťastie súčasné moderné osvetlenie pôsobí veľmi prirodzene, a zároveň aj vkusne. Jediným strašiakom sú už len rastúce ceny elektriny.

Najväčší žrúti elektriny

Hneď na úvod je potrebné poznamenať, že moderné interiérové svetlá určite nepatria medzi top trojku v spotrebe elektriny. V našich domácnostiach sú oveľa väčší žrúti, avšak život bez nich si vieme predstaviť už len veľmi ťažko. K spotrebičom s najväčším apetítom by sme mohli zaradiť hneď niekoľko adeptov. V mnohých domácnostiach je to elektrický bojler na ohrev teplej vody, ktorého spotreba je vzhľadom na jeho značný objem pomerne vysoká. Popredné priečky patria tiež klimatizácii či vonkajším vírivkám, ktoré sú síce vo väčšine prípadov len sezónnou záležitosťou, no v celkovej spotrebe majú veľký podiel. Sú to však spotrebiče, ktoré sa nevyužívajú v každej domácnosti. Taká práčka či chladnička, to je už celkom iná šálka kávy. Tieto spotrebiče nájdeme v každej domácnosti a určite im patria tie najvyššie čísla v spotrebe elektriny. Potom je tu množstvo menších papkáčov, ako je napr. mikrovlnka, televízor, vysávač či varná kanvica, a až tu niekde prichádza na rad osvetlenie. Aj v tomto prípade sú však razantné rozdiely v tom, či svietime klasickými halogénovými žiarovkami alebo úspornými LED žiarovkami.

Keď osvetlenie, tak LED. Keď výrobca, tak LED2

Bolo by naivné myslieť si, že všetky LED svietidlá sú rovnaké. Čo sa úspory týka, niet pochýb o tom, že patria naozaj k tým ekonomickým riešeniam. Je tu však ešte otázka dizajnu a kvality! Hoci je naším zámerom ekonomická domácnosť, predsa si potrpíme na jej vzhľade, funkčnosti a kvalite. A ak tieto všetky atribúty dokáže pokryť slovenský výrobca, môžeme byť efektívni a ešte aj lojálni. A to sa teraz predsa nosí! Slovenská značka LED2 je na trhu s osvetlením relatívnym nováčikom, no jej vysoké ambície ju veľmi rýchlo posunuli na popredné priečky v predaji, ale tiež v obľube u zákazníkov. Pretože ak sa skvelý dizajn snúbi s vysokou kvalitou, iný výsledok sa ani očakávať nedá. Pri výbere svietidiel máme skutočne voľnú ruku. A však okrem dizajnu sa skúsme na svetlá pozerať aj očami bytových architektov či ekonómov, a ak je to možné, uprednostňujme domácich výrobcov pred tými zahraničnými.

Čítané: 2200 x