Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Spotreba vozidiel sa v zime zvyšuje. Takto ušetríte aj v mrazoch

Datum: 06.11.2022

V lete sa častejšie vyberiete na dlhšie cesty vozidlom, a preto ste psychicky pripravení na zvýšené výdavky za palivo. Zrazu však zistíte, že s ubúdajúcimi stupňami a s príchodom mrazov sa spotreba zvýšila ešte viac.

Spotreba vozidiel sa v zime zvyšuje. Takto ušetríte aj v mrazoch

V zime má automobil vyššiu spotrebu z viacerých príčin. Mali by ste eliminovať všetky činnosti, ktoré vedú k rýchlo ubúdajúcemu palivu. Ako ušetriť na benzíne či nafte počas zimy?

Čo je príčinou zvýšenej spotreby v zime

Na spotrebu vozidla v zime vplýva veľa faktorov. Spomenúť musíme veľmi obľúbené vyhrievanie sedadiel, ktoré spotrebuje elektrickú energiu spolu s palivom, keďže energiu vyrába motor. Podobne sú na tom vyhrievané zadné okná. Veľa motoristov vyhrievanie nevypne ani počas jazdy, keď sú okná už hodiny odmrznuté. Ďalšou obľúbenou činnosťou šoférov je voľnobeh motora niekoľko minút pred rozjazdom. Takto nielenže zbytočne míňate palivo, ale tiež škodíte motoru. Z pohodlnosti šoféri využívajú zbytočne aj tempomat a klimatizáciu. Spomenúť musíme tiež výmenu pneumatík. Letné pneumatiky v zime na kolesá nepatria. Na predošlé riadky si spomeňte vždy, keď si sadnete za volant.

Investujte do pneumatík a snímača tlaku

Rozhodujúcim faktorom, ktorým dokážete spotrebu potiahnuť smerom dole, sú kvalitné pneumatiky s nízkym valivým odporom, napríklad pneumatiky Kormoran. Údaj o odpore sledujte pri každej kúpe pneumatík, niekedy aj najlacnejšie pneumatiky prekvapia dobrými vlastnosťami. Ak ste leniví a nechce sa vám merať tlak v pneumatikách, investujte do snímača tlaku pneumatík. V novších vozidlách je snímač súčasťou výbavy, ale do starších ho musíte dať namontovať dodatočne. Neprimeraný tlak v pneumatikách vás môže stáť pri platení za benzín poriadny balík.

Vozidlo zbytočne nezaťažujte

Hlavne v zime sa vám oplatí z kufra vozidla vyhodiť všetko, čo tam nepatrí. Iste by ste sa čudovali, aké „cennosti“ dokážu motoristi v kufri voziť dlhé mesiace až roky. Každý kilogram navyše zaťažuje vozidlo a motor, ktorý musí vydať viac výkonu a tým pádom spotrebovať viac paliva. Maximálnym požieračom paliva je aerodynamika vozidla. Tá je narušená, ak na streche vozíte pripevnené nosiče športového náradia alebo strešné boxy Northline. Dokonca aj prázdne nosiče a boxy dokážu spotrebu zdvihnúť až o dva litre.

Pri riadení používajte rozum

Počas zimy pri riadení vozidla viac počúvajte svoj rozum. Na prvý pohľad banálne státie na červenú môže ušetriť peniaze. Ak je motor rozohriaty, tak ho pokojne pri čakaní na križovatke vypnite. Po vyjdení z parkoviska studený motor zahrievajte postupne pomalou jazdou. Vhodnejší je pri rozjazde vyšší prevodový stupeň. Snažte sa brzdiť motorom, napríklad pri zjazde z kopca nechajte zaradenú rýchlosť a na brzdy stúpajte minimálne. V prípade, že sa nikam neponáhľate, jazdite aj na diaľnici pomalšie. Vysoká rýchlosť znamená vyššiu spotrebu.

 

Čítané: 2212 x