Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Elektronický podpis uľahčí nielen založenie živnosti

Datum: 06.12.2022

Pre podnikateľov je elektronický podpis cesta, ako ušetriť na výdavkoch a vybaviť skoro všetky administratívne formality priamo z obývačky.

Elektronický podpis

Ak ešte nepodnikáte a premýšľate nad založením eseročky alebo živnosti, elektronický podpis vám ušetrí balík peňazí.

Ako sa dostať k elektronickému podpisu

Pre založenie s.r.o. potrebujete najskôr založiť živnosť resp. získať živnostenské oprávnenie. Jednou z možných ciest k zapísaniu predmetov podnikania a otvoreniu živnosti je zájsť na príslušný živnostenský úrad. Druhá možnosť je založenie živnosti z domu. Práve k tomuto kroku budete potrebovať elektronický podpis. Kvalifikovaný elektronický podpis získate výmenou starého občianskeho preukazu za nový typ s eID s čipom.

Občiansky preukaz s eID čipom

O občiansky preukaz s eID čipom môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov policajného zboru SR. Takýto preukaz sa vydáva ako klasický občiansky. Znamená to, že musíte podpísať žiadosť, nechať sa odfotiť a po vyrobení preukazu si ho vyzdvihnúť priamo na oddelení dokladov.

Žiadosť o občiansky preukaz s eID čipom

Vyskúšala som, ako prebieha celý proces žiadosti a preberanie občianskeho preukazu s eID čipom. Elektronický podpis následne využijem pri otvorení živnosti a komunikácii s úradmi. Po nejakom čase príde na rad založenie s.r.o.. Ale pekne postupne.

Najskôr musíte zájsť na oddelenie dokladov, kde dostanete prehľadný leták so všetkými informáciami o eID preukaze. Nasledoval podpis žiadosti o občiansky preukaz, fotografovanie a mojou úlohou bolo vymyslieť BOK číslo (6 čísiel), ktoré sa zadalo do systému.

Občiansky preukaz s eID čipom vydávajú do 30 dní, ale môj bol hotový za 10 dní. Preberanie preukazu bolo o niečo dlhšie, keďže sa musí aktivovať. Opäť som zadávala BOK kód a vytvorila som ďalšie dva bezpečnostné prvky – KEP PIN (6 čísiel) a KEP PUK (8 čísiel). Na polícii som dostala aj čítačku čipov. Poslednou úlohou je stiahnutie aplikácie pre komunikáciu s úradmi z portálu slovensko.sk..

Ako preskočiť všetky uvedené kroky

Zdá sa vám všetko veľmi zložité a netrúfate si pracovať s elektronickým podpisom? Ušetriť a o nič sa nestarať vám pomôžu špecializované firmy, ktoré zakladajú eseročky alebo ponúkajú na predaj ready made s.r.o. t.j. už existujúce spoločnosti.

 

 

Čítané: 2630 x