Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Hasiaci prístroj do auta?

Datum: 09.08.2010

Hasiaci prístroj nie je súčasťou povinnej výbavy osobných a ľahkých úžitkových automobilov na Slovensku. Mať však hasiaci prístroj, prípadne aspoň hasiaci sprej určite nie je na zahodenie. Nikdy nemôžte tušiť aké nešťastie vás na ceste stretne. Hasiacim prístrojom môžete zachrániť svoj život ale aj životy iných motoristov ak sa náhodou stanete svedkom dopravného nešťastia.

Hasenie automobilu pomôže najmä v zárodku vzniku požiaru.

Abz sme predisšli kompletnému zhoreniu autamobilu muíme zlikvidovať ohnisko požiaru. Najtypickejším prvým príznakom je dymenie izolácie. V prípade, že je porucha na elektroinštalácii a v aute cítiť zápach, treba okamžite odpojiť batériu.

Ak proces horenia aj napriek tomu neustáva, je čas použiť hasiaci prístroj. Bez neho sa môže šofér pozerať, ako mu pred očami zhorí auto a čakať na príchod hasičov. Ak hasiči zasiahnú do pár minút, možno ešte niečo zachránia. Rozhorené plasty a tlmiace hmoty v aute dosahujú vysokú teplotu a v pokročilej fáze hasiaci prístroj nepomôže, preto hasiči prichádzajú s cisternou.

Veľa moderných áut by však nemuselo úplne zhorieť, keby mal vodič v aute hasiaci prístroj, alebo aspoň hasiaci sprej.

Hasiaci sprej je univerzálny hasiaci prostriedok na uhasenie začínajúcich požiarov v domácnosti, garáži, kanceláriách, dielňach, pri grilovaní, vo vozidlách apod. 

Čítané: 845 x