Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Kamera do auta, užitočný spoločník na cesty

Datum: 18.02.2015

Možno to poznáte (aj keď dúfame, že nie!). Zasnežená cesta, idete autom relatívne pomaly, keď tu zrazu auto idúce oproti vám dostane šmyk a vpáli vám do boku. Aj keď sa nikomu nič nemusí stať, nehoda (teda poistná udalosť) je na svete. Ak je už „koláč v rúre“, obvykle sa ťažko dokazuje, kto, ako rýchlo a kadiaľ išiel.

Taká havária nie je žiadna sranda, aj keď sa nikomu nič nestane. Stačí nesprávny ťuk a za pár sekúnd vznikne škoda niekedy aj za niekoľko tisíc eur. Poisťovne sú v tomto obvykle dravé – ide predsa o peniaze, ktoré majú vyplatiť;). Skúmajú všetko, len aby zistili, kto je vlastne na vine.

Najlepšie pre obidve strany by bolo mať nestranného pozorovateľa, ktorý celú udalosť videl, a vedel by ukázať, ako to presne bolo. Takého, ktorý si ju úplne dokonale pamätá a neskresľuje skutočnosti. Takého, ktorý by mal pamäť ako kamera.

A vlastne, čo takto hneď kameru do auta?

Dnes existuje široká paleta kamier určených pre vodičov. Sú uspôsobené práve na nahrávanie počas jazdy a špeciálne na nahrávanie havarijných situácií. Majú totiž širokú škálu funkcií, ktoré vám pomôžu dôkladne zaznamenať celú haváriu – a môžu zachytiť vinníka a poškodeného. Poďme sa v rýchlosti pozrieť, čo všetko dokážu.

Nepretržité nahrávanie – vždy, keď naštartujete auto, zapne sa aj vaša kamera. Neustále nahráva dianie okolo seba a keď vyčerpá celý objem pamäte, začne prepisovať najstaršie záznamy, aby ste neprišli o drahocenné dôkazy len preto, že ste si nevymenili pamäťovú kartu.

HD/Full HD – už sa nemusíme spoliehať na nekvalitné zábery s roztraseným obrazom. Dnešné autokamery  majú minimálne HD, obvykle však už Full HD rozlíšenie zabezpečujúce skvelú kvalitu obrazu.

Nielen pre prípad nepríjemností – ak cestujete radi a veľa, kamera do auta pre vás nahrá aj všetky pekné momenty z ciest a nádheru okolitej prírody. Kvalitne.

Zamykanie pamäte – zamykanie pamäte je esenciálnou súčasťou kamery, ktorá nahráva nepretržite. Dokážete si vďaka nemu zablokovať časti záznamu, a tak ich uchrániť pred nechceným prepisom (napríklad ten pekný západ slnka, ktorý ste si natočili cestou z práce). Niektoré kamery disponujú tiež automatickým zamykaním v prípade silného nárazu, a tak ochraňujú akýkoľvek záznam prípadnej nehody.

Napájanie priamo z auta – už sa nestane, že by ste prepásli dôležitý moment preto, lebo sa vybili batérie. Všetky kamery sú napájané priamo káblom cez autozásuvku. Väčšina kamier obsahuje tiež vlastnú batériu, pomocou ktorej je v prípade núdze možné nejaký čas nahrávať aj bez nutnosti pripojenia „na šťavu“.

Stráži aj na parkovisku – niektoré kamery do auta majú možnosť nahrávania aj pri vypnutom motore. Dokážu tak nahrať napríklad momenty, keď vám niekto oškrie lak na parkovisku pred obchodným domom.

Ľahko rozšíriteľná pamäť – ak cestujete na dlhšie trasy, a nemáte čas hrať sa s presúvaním záznamov do počítača, môžete si jednoducho rozšíriť pamäť kamery klasickou SD kartou.

Autokamera je jednoducho užitočná vec. Hlavne ako poistka v prípade nehody by určite mala byť samozrejmou súčasťou výbavy každého pravidelného šoféra. Ak vás tieto vlastnosti autokamier presvedčili o tom, že by ste mali jednu vlastniť, skúste kliknúť na svetkamier.sk. Nájdete tam nielen široký výber kamier v rôznej kvalite a cene, ale aj príslušenstvo a užitočné rady.
Tak už nám nezostáva nič iné, len vám zaželať veľa kilometrov bez nehôd!

Čítané: 4372 x