Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Užitočné tipy pre začínajúcich vodičov

Datum: 27.09.2019

Nejeden mladý človek netrpezlivo čaká na vydanie vodičského oprávnenia aby sa mohol vydať brázdiť cesty autom sám, prípadne sa mohol predviesť pred partiou kamarátov. 

Na druhej strane sú začínajúci vodiči, ktorí majú veľký strach z jazdy bez inštruktora, ktorý v prípade nebezpečenstva zasiahne. Obe skupiny mladých vodičov tvoria riziko na cestách. K rozvážnosti za volantom neprispeje ani priveľké sebavedomie a už vôbec nie príliš veľká ustráchanosť. V panike môže vzniknúť naozaj nepríjemná situácia a ďalšie sadnutie za volant bude vyžadovať veľké odhodlanie.

Na prekonanie obáv z vedenia vozidla existuje jednoduchý recept. Svoje prvé jazdy si skúšajte cez víkendy, skoro ráno alebo večer keď sú cesty prázdnejšie a križovatky si budete môcť prejsť bez stresu z dopravnej špičky. Chce to len čas a vy sa budete cítiť čím ďalej tým istejšie.

Na čo sa teda zamerať keď sa vydáte na svoju ďalšiu jazdu?

Príprava pred jazdou

Skúsení vodiči vedia, že nastavenie správnej polohy sedadla aj spätných zrkadiel je nevyhnutným základom. Dnes veľmi obľúbené crossoveri ako Opel Crossland majú vyššiu svetlú výšku oproti klasickým sedanom a rozhľad z auta je tak neporovnateľne lepší. Zabudnúť by ste mali na rôznych plyšových medvedíkov a talizmany, ktoré si ľudia zvyknú dávať na prístrojovú dosku alebo vešať na spätné zrkadlo. Zbytočne rozptyľujú pozornosť a kazia výhľad z auta.

Rýchlosť

Nejde ani tak o to, že za nedodržanie rýchlosti vás môže stihnúť mastná pokuta. Veľa mladých nechce na cestách pôsobiť neskúseným dojmom a často krát idú nad svoj rýchlostný limit pri ktorom sa cítia komfortne a sú schopní zareagovať pri nepredvídateľnej situácií. Sú úseky ciest na ktorých zvýši opatrnosť aj skúsený vodič. Nepreceňujte svoje schopnosti.

Predvídanie

Typickým znakom mnohých začínajúcich vodičov je jazda akoby s klapkami na očiach. Sústredený na presnú trasu, ktorú musia zdolať aby sa dostali do cieľa pričom premávke okolo nevenujú dostatočnú pozornosť. Samozrejme, aby ste sa naučili dobre predvídať situáciu na cestách musíte mať odjazdených niekoľko stoviek kilometrov. Na začiatok si pamätajte, že je dobré občas pozrieť do spätného zrkadla aj keď sa nechystáte odbočovať. Pozerať pred seba znamená pozerať aj na autá pred sebou a všímať si detaily ako napríklad blikajúca smerovka na aute predo mnou v dostatočnom predstihu.

Vyhnete sa tak stresu z rýchleho brzdenia. S týmto bodom súvisí aj bezpečná vzdialenosť od vozidla idúceho pred nami. Najmä začínajúci vodiči majú dlhší reakčný čas a vzniknutú dopravnú situáciu môžu vyhodnotiť neskoro alebo chybne. Nechajte si dostatočný čas a reagovanie a „nelepte“ sa zbytočne na vozidlá pred vami. Opel Grandland má navyše asistenta na sledovanie jazdných pruhov, aby vás upozornil na akékoľvek vybočenie z jazdnej dráhy.

Únava alebo nevenovanie sa vedeniu vozidla

Je pravda, že moderné vozidlá disponujú mnohými jazdnými asistentmi, ktorí uľahčujú a spríjemňujú jazdu. Nový Opel Astra číta dopravné značky, sleduje premávku aj jazdné pruhy a vzdialenosť medzi vozidlami, ale stále je to vodič, ktorý vedie vozidlo. Únava nepatrí za volant rovnako ako alkohol. Je lepšie zastaviť a oddýchnuť si ako riskovať mikrospánok.

Čítané: 3379 x