Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Povinné ručenie vyberajte s rozumom

Datum: 13.01.2011

Povinné ručení“ je dané zákonom. Je to prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, keď si kúpite nový automobil. Je pre prípad, že Vy ako vodič spôsobíte niekomu škodu pri prevádzke motorového vozidla. Preto je na Slovensku povinné zmluvné poistenie povinné a každý účastník cestnej premávky je povinný počas vedenia motorového vozidla mať potvrdenie o tomto poistení pri sebe. V opačnom prípade je pri cestnej kontrole pokutovaný.

Povinné zmluvné poistenie má limity poistného krytia stanovené zákonom na 1 milión Eur pri škodách na majetku a 5 miliónov Eur pri škodách na zdraví. Povinné ručenie je platné nielen v Slovenskej republike, ale aj v mnohých štátoch Európy, územná platnosť je uvedená na tzv. zelenej karte. Povinné zmluvné poistenie obvykle obsahuje aj asistenčné služby pre prípad nehôd, ich rozsah je rôzny, v niektorých prípadoch môžu byť aj spoplatnené. O tom sa vždy dobre informujte pri uzatváraní poistnej zmluvy.

Vyrážate na cesty s automobilom, ktorý nemá dohodnuté „povinné ručení“? To veľmi hazardujete s rodinnými financiami! Zákon je v tomto prípade prísny. Na motoristov, ktorí nemajú platné povinné zmluvné poistenie čakajú tvrdé postihy. Tomu, kto neuzavrie poistnú zmluvu podľa zákona, uloží obvodný úrad pokutu vo výške od 16,60 Eur až do 3320 Eur. Aj vycestovanie bez platného dokladu o platnom zákonnom poistení motorového vozidla (zelenej karty), vás môže prísť draho. Tak si na tuto skutočnosť dávajte veľký pozor!

Čítané: 827 x