Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Čo by ste mali vedieť o snehových reťaziach

Datum: 07.12.2020

Mnohí vodiči o snehových reťaziach počuli, ale nemajú s nimi skúsenosti. Pre motoristov, ktorí jazdia hlavne po meste alebo diaľniciach v nízko položených oblastiach nie sú potrebné. Iné je to so šoférmi, ktorí sa občas vyberú do hôr.

Snehové reťaze sú povinné na úsekoch cesty, ktoré sú označené príslušnou dopravnou značkou

Snehové reťaze sa vám budú hodiť aj v prípade, že sa chystáte s automobilom na dovolenku do hôr.

Rôzne typy pre každé vozidlo

Snehové reťaze nemusia byť zákonite drahou položkou. Preto ak máte voľné miesto v kufri vozidla, nie je na škodu si reťaze kúpiť. Dávajte si však pozor či ide o reťaze na SUV 4x4, o reťaze pre malé osobné vozidlá alebo reťaze na dodávky. Okrem rozmerov vašich kolies vyberajte aj podľa stopy reťaze a veľkosti jej oka. Reťaze sa dajú zakúpiť dokonca vo forme prípravku, ktorý sa nastrieka priamo na pneumatiku. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, napríklad z ocele alebo textilu, môžu byť rýchloupínacie či automatické. Od životnosti a spôsobu upevnenia na kolesá sa odvíja cena reťazí. Medzi najlacnejšie patria jednorazové a textilné. Najdrahšie sú automatické a najviac obľúbené medzi šoférmi oceľové.

Nasadenie reťazí môže byť tvrdým orieškom

Po zakúpení reťazí si ich montáž vyskúšajte najskôr v garáži alebo pred domom. Ich prvé nasadzovanie vie byť tvrdým orieškom aj pre skúsených majstrov. Pripravte sa na to, že ide o špinavú prácu. Preto sa vám zídu pracovné rukavice. Tie si pribaľte s reťazami aj do kufra vozidla spolu s lampášom a starou handrou. Samotné nasadenie nie je až tak ťažké ako spojenie jednotlivých častí na vnútornej strane pneumatiky. Stačí však malá prax a na druhý raz reťaze namontujete bez problémov. Ak nie ste veľmi zruční, vsaďte na reťaze textilné alebo automatické.

Na čo si dávať pozor v teréne

Snehové reťaze sú povinné na úsekoch cesty, ktoré sú označené príslušnou dopravnou značkou. V opačnom prípade vám hrozí pokuta. S reťazami nejazdite po asfalte, zničili by ste si pneumatiky. Po nasadení reťazí jazdite maximálnou rýchlosťou 50 km/h. Nasadenie reťazí pred domom je iste niečo celkom iné ako v teréne. Pred montážou v teréne si nájdite bezpečné miesto na krajnici, nezabudnite si nasadiť reflexnú vestu a nechať svietiť výstražné svetlá. Do predpísanej vzdialenosti od vozidla umiestnite výstražný trojuholník. Po demontáži snehových reťazí ich nikdy nebaľte späť do puzdra. Snažte sa ich čo najrýchlejšie umyť čistou vodou, voľne vyschnúť a následne uložiť do obalu.

 

 

 

Čítané: 2574 x