Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Používate za volantom mobil? Pokuty sa neustále zvyšujú

Datum: 16.01.2021

Počet ľudí, ktorí počas jazdy používajú mobilné telefóny rapídne rastie. Aj to je dôvod, prečo sa pokuty za tento priestupok opäť navýšili. 

Používate za volantom mobil?

Tak čo, odradí vás výška pokuty alebo sa budete naďalej spoliehať, že vás policajti nezastavia?

Sankcie sú v našom okolí najvyššie

Používanie telefónov počas šoférovania je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Hoci polícia neustále upozorňuje, že sú vodiči nezodpovední a neexistujú žiadne výnimky, kedy je možné mobil používať, tento trend stále stúpa. Jedným z opatrení, ako ľudí od tohto konania odradiť, je zvyšovanie sankcií. Keďže telefonovanie, smskovanie alebo hranie hier za volantom má často fatálne následky, ministerstvo vnútra sa rozhodlo konať. Maximálna pokuta za používanie telefónu sa tak zvýšila dvojnásobne a to z 50 na 100 eur v blokovom konaní. Ak ide o riadne konanie, tu sa suma zvýšila zo 100 eur, na 200 eur. Ak sa teda previnilec rozhodne, že pokutu zaplatí priamo na mieste príslušníkom policajného zboru, môže dostať maximálnu sankciu 100 eur.

Samozrejme, výška pokuty závisí aj od konkrétneho prípadu a okolností spáchania priestupku. Niektorí odborníci sa ale vyjadrujú, že ani tento krok vo väčšine prípadoch nestačí. Chronickí telefonujúci za volantom sa budú aj naďalej spoliehať, že ich nikto nezastaví. Preto je veľmi dôležité, aby boli sankcie nielen zvyšované, ale používanie mobilu za volantom aj kontrolované. Len vtedy, môžu byť opatrenia na zvýšenie bezpečnosti na cestách účinné a efektívne. Podľa štatistík, až 48% nehôd v roku 2019, bolo zavinených práve v dôsledku nevenovania sa riadeniu vozidla. Polícia tak chce urobiť všetko pre to, aby boli naše cesty bezpečnejšie.

Na bezpečnú jazdu vplývajú aj pneumatiky

Mnohí ľudia si to ani len neuvedomujú, no pre bezpečnosť na cestách sú dôležité aj dobré, kvalitné a nepoškodené pneumatiky. Ak sa jedná o zimné pneumatiky, tie by mali byť ešte v lepšom stave, ako letné. Počas zimy totiž jazdíme v rôznych poveternostných podmienkach a pneumatiky nás dokážu zradiť nielen na snehu alebo ľade, no aj na vlhkej vozovke.

Nie každý vodič má na to, aby si kúpil najnovšiu a najkvalitnejšiu sadu, no základom je neopotrebovanosť a žiadne mechanické poškodenia. Za týchto predpokladov dokážu byť aj tie najlacnejšie pneumatiky kvalitným výrobkom, ktorý vás dovezie bezpečne do cieľa. Ak nastane moment, že ich budete chcieť vymeniť, údaje a rozmery pneumatík nájdete nielen v technickom preukaze, ale aj na výrobku. Stačí si ich poriadne naštudovať a podľa toho vybrať vhodnú značku a model.

 

Čítané: 3711 x