Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Jazdiť počas zimy v horách bez snehových reťazí je hazard

Datum: 08.09.2021

Majitelia silnejších a väčších vozidiel sa často cítia neohrození. Myslia si, že veľké kolesá ich udržia na akejkoľvek vozovke. Pozor však na zasnežené vysokohorské terény. V takomto prostredí vám nepomôžu zabrániť šmyku alebo zapadnúť do snehu ani tie najväčšie kolesá.

Jazdiť počas zimy v horách bez snehových reťazí je hazard

Nehazardujte a hoďte si do kufra k povinnej výbave snehové reťaze.

Snehové reťaze nie sú zbytočnosť

Je síce pravda, že v našich končinách nebývajú zimy veľmi studené, a ak napadne sneh, tak len na pár hodín. Toto pravidlo platí predovšetkým pre nižšie položené územia. V horách dokáže prekvapiť počasie z minúty na minútu. Môžete sledovať predpoveď a hovoriť si, že sneh dnes nehrozí a zrazu počas jazdy začne snežiť o sto šesť. V týchto momentoch budete v horských priesmykoch ďakovať, že ste si kúpili snehové reťaze. Je jedno, či máte malé osobné vozidlo, alebo SUV. Reťaze na SUV 4x4 zužitkuje tak isto, ako pri malom Fiate. V dodávkach je dokonca povinné mať vo vozidle reťaze na dodávky. Myslite preto na fakt, že na ujazdenom snehu vás zo šlamastiky dostanú jedine snehové reťaze a nie drahé pneumatiky. Navyše na miestach označených príkazovou značkou snehové reťaze vám na zasneženej vozovke hrozí mastná pokuta. Bojíte sa, že nedokážete snehové reťaze v prípade nutnosti na kolesá nasadiť? Nemusíte sa obávať. Dnes sa dajú zakúpiť rôzne typy reťazí a niektoré z nich disponujú dokonca samoupínacím systémom.

Na snehových reťaziach nešetrite

Nerobte chybu väčšiny motoristov, ktorí si kupujú lacné snehové reťaze v bazároch alebo v supermarketoch. Ak jazdíte do zahraničia alebo do hôr veľmi často, investujte do kvalitných reťazí. Takéto reťaze vám dlhšie vydržia a aj s ich inštaláciou nebudete mať žiadny problém. Naopak u lacných reťazí sa natrápite s ich nasadzovaním. Viete, že lacné snehové reťaze môžu dokonca zničiť kolesá alebo disky? Veľmi dôležitý je samozrejme komfort jazdy. Značkové snehové reťaze nie sú hlučné. V neposlednom rade musíme spomenúť aj to, že snehové reťaze kupované v špecializovaných predajniach sú bezpečnejšie. Ich brzdná dráha je oveľa kratšia ako pri lacných reťaziach. Pri výbere snehových reťazí vám odporúčame sa riadiť recenziami od zákazníkov a výsledkami nezávislých testov. 

 

 

 

Čítané: 3011 x