Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Kto bol Ferdinad Porsche?

Datum: 02.02.2011

Viete, že pred 135 rokmi sa narodil zakladateľ konštruktérskej dynastie Ferdinand Porsche starší? Narodil sa 3. septembra 1875 v českých Vratislaviciach nad Nisou, ale jeho rodina hovorila po nemecky. V roku 1896 sa Ferdinand Porsche objavil vo viedenskej firme Lohner, kde zostrojil na svoju dobu revolučný elektromobil, ktorý získal mnoho rýchlostných rekordov. Následne od r. 1906 pôsobil ako technický riaditeľ a člen predstavenstva viedenskej firmy Daimler.

Pretože sa rodina presťahovala do Stuttgartu, Porsche z firmy Daimler odišiel a založil v roku 1931 vlastnú automobilku. Porsche plánoval vyrábať iba luxusné automobily, ale pod nátlakom trhu svetovej krízy, začal vyrábať aj ľudovejšie autá a to ešte pred začiatkom druhej svetovej vojny. Po vypuknutí vojny výrobu vo fabrike Porsche preorientovali na zbrojnú výrobu, vyvíjali vojenskú, ťažkú techniku a podieľali sa aj na vývoji tankov.

Po skončení vojny bol však Ferdinand Porsche za napomáhanie nacistom odsúdený a uväznený na 20 mesiacov vo Francúzku. Po prepustení sa Porscheovci začali podieľať na výrobe športového auta Volkswagen 356. A práve tento model im v rekordne krátkom čase priniesol zisk, meno v automobilovom priemysle a úspech v spoločnosti.

Ferdinand Porsche zomrel 30. januára 1951 na porážku v Stuttgarte. Vedenie firmy po jeho smrti prevzal syn Ferry, dcéra Louise a potom ich deti. Pokračovali v rodinnom podniku, ktorý produkoval po desaťročia kvalitné športové autá. Vlani prehralo vedenie firmy Porsche existenčný boj s Volkswagenom a v roku 2011 sa stalo desiatou značkou koncernu so sídlom vo Wolfsburgu.

Čítané: 936 x