Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Všetko, čo by ste mali vedieť o havarijnom poistení + tip ako ušetriť 

Datum: 07.02.2023

Havarijné poistenie. Oplatí sa najmä pri nových autách, kde prípadná dopravná nehoda vie poriadne zaťať do rozpočtu. V prípade výhodnej ponuky však nezaškodí mať poistené aj staršie vozidlá. Poďme sa preto pozrieť na to, čo všetko vplýva na výšku poistného a ako si vybrať tú najlepšiu havarijnu poistku.

Havarijné poistenie

Isto sa zhodneme na to, že havarijné poistenie nie je príliš populárne. Ide totiž o ďalší výdavok na prevádzkovanie auta. Tento pohľad však vie zmeniť krátky okamih. Stačí, aby ste spôsobili škodovú udalosť alebo dopravnú nehodu a razom sa všetko zmení. Povinné zmluvné poistenie pokryje škodu na druhom aute. Avšak čo to vaše?

Pokiaľ máte šťastie, pôjde len o pokrčené plechy a zmestíte sa do pár sto eur. V tom horšom prípade budete musieť siahnuť do vrecka poriadne hlboko. Vtedy sa pravidelný ročný poplatok do poisťovne bude zdať ako zanedbateľná čiastka.

Čo je havarijné poistenie?

Havarijné poistenie je nadštandardné poistenie, ktoré dopĺňa povinné zmluvné poistenie. Na rozdiel od neho však kryte vás a váš majetok. Pokiaľ spôsobíte dopravnú nehodu alebo škodovú udalosť, povinné zmluvné poistenie pokryje náklady na škodu spôsobenú na cudzom aute. Poškodenie vášho vozidla by ste však museli uhradiť zo svojho.

Ak si však platíte havarijné poistenie, náklady na opravu vám z väčšej časti pokryje poisťovňa.

Aké je krytie havarijné poistenia?

Rozsah toho, čo všetko vám poisťovňa preplatí, záleží od konkrétneho produktu. Niektoré poistky totiž môžu kryť iba dopravnú nehodu, no ak vám padne počas búrky na auto konár, nedostanete nič. Preto je dôležité pri vyberaní havarijnej poistky hľadieť aj tento aspekt.

Štandardne však väčšina poisťovní kryje oblasti ako sú:

  • škody spôsobené živlami - sem radíme všetky udalosti, ktoré sú spôsobené vyčínaním živlov - silný vietor, krupobitie, povodeň a pod.
  • škody spôsobené zničením vozidla - tento bod sa týka vandalizmu a krádeže, teda ak vám niekto poškodí v noci na parkovisku auto alebo vám ho rovno odcudzí
  • škody spôsobené nehodou - najčastejší prípad, kedy havarijné poistenie dopĺňa povinné zmluvné
  • menšie škody - ide najmä o poškodenie čelného skla, kolies, strata batožiny atď.
  • škody spôsobené stretom so zverou - často podceňovaná situácia, až kým nie je neskoro. Škodové udalosti spôsobené stretom so zverou sú častejšie, než by ste si mysleli.

Čo všetko vplýva na výšku havarijnej poistky?

Výška havarijnej poistky vie byť veľmi variabilná. Vstupuje do nej viacero faktorov. Dôležité sú napríklad jednotlivé služby, ktoré má poistka zabezpečiť.

Jedným z najdôležitejších prvkov je tzv. nová suma vozidla. Ako prebieha výpočet vedia len samotné poisťovne. Do prepočtov však vstupuje hneď niekoľko rôznych parametrov. Medzi ne patrí napríklad značka vozidla, model, hmotnosť auta, rok výroby, výkon motora. Nemenej dôležité sú aj bezpečnostné prvky vozidla.

Do hry o výške havarijnej poistky ďalej vstupujú aj ďalšie parametre:

  • vek majiteľa vozidla - čím vyšší vek, tým nižšia je poistka. Poisťovne rátajú s tým, že starší vodič je skúsenejší a teda je nižšie riziko nehody
  • miesto bydliska majiteľa vozidla - pokiaľ bývate vo väčšom meste alebo okolí, za havarijné poistenie si priplatíte. Poisťovne vychádzajú z toho, že v daných lokalitách je vyššie riziko dopravnej nehody
  • spoluúčasť - ide o sumu, ktorú v prípade nehody musíte zaplatiť. Štandardne je to 5 až 10% z celkovej ceny škody. Čím vyššia je spoluúčasť, tým nižšia bude poistka. Treba si to však dobre zvážiť. V prípade vážnejšej nehody môžete zaplatiť stovky eur.

Musí poisťovňa vždy vyplatiť havarijnú poistku?

Existujú situácie, kedy poisťovňa nemusí vyplatiť peniaze za havarijnú poistku resp. môže dôjsť k jej kráteniu. V prvom prípade ide o tzv. výluky z poistenia. Ide o udalosti, na ktoré sa poistenie nevzťahuje. Štandardne tieto momenty bývajú v zmluve spomenuté. Napríklad môže ísť o škody spôsobené úmyselným konaním, vojnovými udalosťami, nesprávnou údržbou atď.

V druhom prípade môže dôjsť na krátenie poistenia. Poisťovňa v tom prípade nepreplatí celú sumu, ale jej časť. Dôvody môžu byť rôzne. Najčastejšie je to však spôsobenie dopravnej nehody pod vplyvom omamných a návykových látok, nesprávna údržba motorového vozidla či neuhradenie poistenia v lehote splatnosti.

Tip ako ušetriť na havarijnom poistení

Výška havarijného poistenia závisí od konkrétnej poisťovne. Rozdiel medzi ponukami sa môže líšiť v rádovo desiatkach eur. Preto je dôležité si ponuku jednotlivých poisťovní dobre preštudovať. Veľmi dobrým pomocníkom sú v tomto prípade rôzne porovnávače havarijných poistení (jeden z nich nájdete napríklad na tejto stránke). 

Na jednom mieste si zobrazíte ponuku všetkých dostupných poisťovní rovno aj s podmienkami a cenou za havarijné poistenie. Ušetríte si tak množstvo času. Navyše, s veľkou pravdepodobnosťou si vyberiete tú najvýhodnejšiu ponuku.

Pre koho sa oplatí havarijné poistenie?

Havarijné poistenie sa odporúča všetkým majiteľom nových vozidiel (do desať rokov auta). Doplnková poistka na auto sa hodí aj tým, ktorý trávia veľa času na cestách, najmä v hustej doprave. V takom prípade je riziko škodovej udalosti a dopravnej nehody podstatne vyššie. Nech už sa však rozhodnete si havarijné poistenie zaplatiť alebo nie, prajeme vám veľa zdarných kilometrov bez nehody.

 

Čítané: 2674 x