Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Vyberáme ALU kolesá

Datum: 03.06.2011

Kúpili ste si nové auto. Ste majiteľom iba krátko, takže zatiaľ nemáte skúsenosti s jeho prezúvaním. Letné pneumatiky máte nové, takže tu je problém vyriešený. Ale starosť budete mať pred zimným obdobím. Určite sa rozhodnite k nákupu nových kolies so zimnými pneumatikami včas. Ak budete nakupovať „ALU kola“ až keď udrú prvé mrazy, môže sa stať že výber kvalitných značiek bude obmedzený.

Aké sú parametre ALU kolesa, ktorých si máme pri nákupe všímať? Najzákladnejším parametrom je veľkosť priemeru, ktorý sa udáva v palcoch. Najčastejšie sa používajú 15“, 16“ a 17“ kolesá. Presný údaj nájdete v technickom preukaze Vášho automobilu.

Ďalší údaj, ktorý tam nájdete je ukazovateľ ET. Je to vzdialenosť osy disku od dosadacej plochy disku. V praxi tento údaj ukazuje, aká plocha „ALU kola“ bude vidno z blatníka. Posledný dôležitý parameter ALU kolesa je rozteč. Hodnotu získame tak, že vynásobíme počet dier pre uchytenie skrutiek priemerom kružnice otvorov v milimetroch. Štandardne sa u ALU kolies vyskytuje rozteč 5x100.

Pri výbere značky postupujte obozretne a nekupujte podozrivo lacné ALU kolesá. Nechajte si poradiť od odborníkov. Veď ide o bezpečnosť Vašu aj Vašej rodiny.

Čítané: 856 x