Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Kde nakúpiť kvalitné hliníkové disky?

Datum: 21.06.2011

Pekné disky sú už momentálne cenovo dostupné a ich výber je skutočne široký. Sú však všetky naozaj aj bezpečné? Na Slovensku je plno predajcov sľubujúcich tie najkrajšie a najkvalitnejšie disky, avšak realita je smutná a veľa predávaných kolies sú v skutočnosti vyradené disky druhej akosti z výrobní v Číne. U nás totiž legislatíva motoristu pred nákupom odpadu vôbec nechráni. Poďme sa pozrieť na zúbok tohto problému.

Podľa zákona musí každý komponent, ktorý predajca predáva pre použitie na verejných komunikáciách prejsť náročnými testami. V Európe pre hliníkové disky existuje iba jediná inštitúcia testujúca disky - TUV. TUV certifikát ku konkrétnemu disku obsahuje nielen typ a prevedenie disku, ale aj konkrétne autá, pre ktoré bol schválený a aj konkrétne rozmery pneumatík.

Či prešiel disk skúškami TUV spoznáte jednoducho. Ak je to disk Nemeckého výrobcu, tak má označenie KBA s číselným kódom, ak toto označenie nevidíte ( dizajnové hľadisko alebo výrobca mimo Nemecka ) tak si od predajcu certifikát vyžiadajte.

Pozor najmä na podvodníkov. Dnes veľa predajcov tvrdí, že má TUV certifikáty, ale žiadne V8m nevedia poslať. Argumentujú skôr kadejakými ISO, QS, JWL a VIA a sami ani nevedia, čo to znamená. Tieto normy sú platné mimo EÚ a sú často preto používané nelegálne. Najčastejšie práve pre druhotriedny odpad, ktorý je označený iba číslom ( napr M101, M103 a podobne ) a predávaný u nás za extrémne nízke ceny.

Overte si preto dobre predajcu a značku a v prípade pochybností si požiadajte o TUV certifikát. Rovnaká zásada platí ak kupujete aj plechové disky.

Čítané: 1301 x