Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Nekonečné leto pri bazéne

Datum: 02.09.2010

 

Autor: Petronela Sadloňová

Zdôrazňovať výhody zastrešenia bazéna má zmysel už pri jeho výstavbe. Svorne sa na tom zhodujú všetci, ktorí si tento praktický doplnok zaobstarali už ako súčasť vstupnej bazénovej investície. Keď sa však sezóna chýli ku koncu, aj ostatným majiteľom rodinných bazénov sa natíska otázka, ako si radosť z kúpania dopriať čo najdlhšie.

Kúpať sa môžete takmer pol roka

Bazénová sezóna v tom najužšom ponímaní trvá dva letné mesiace. Aby sa exteriérový bazén vyhrial na príjemnú teplotu, potrebujete nepretržité horúce počasie minimálne týždeň. Cez deň, ale aj v noci. Ako náhle teplota vonku v noci výraznejšie klesne, nezakrytý bazén sa okamžite ochladí. Deje sa to tak vo veľkoplošných exteriérových bazénoch, a samozrejme i v tých malých rodinných. Nežiaducim únikom tepla sa dá čiastočne zabrániť zakrytím bazéna plachtou. Má to však jeden háčik. Pod plachtou si nezaplávate.

Optimalizujte svoje náklady na prevádzku bazéna zastrešením

V rodinnom bazéne sa však môžete kúpať aj dlhšie ako len dva mesiace v roku. Odborníci uvádzajú, že vhodne zvolené zakrytie vám môže leto pri bazéne predĺžiť až o neuveriteľné 3 mesiace. Je to spôsobené najmä skleníkovým efektom zastrešenia, vďaka ktorému získate podľa ročného obdobia až o 10 ° C teplejšiu vodu oproti bazénu nezakrytému. Samozrejme nejde len o teplotu. Zastrešenie vám umožní užiť si kúpanie i v daždivých dňoch, ktorých býva počas skorej jesene požehnane.

Výber zastrešenia krok za krokom

Ponuka bazénového prekrytia je naozaj veľmi široká. Vo všeobecnosti sa odporúča vyberať spomedzi modelov, ktoré sa vyznačujú precíznym vyhotovením  a použitím kvalitných a pevných materiálov. Zastrešenie bazéna, a v podstate je jedno o aký typ sa jedná, je pomerne nákladná záležitosť. Na jeho výbere by ste si určite mali dať záležať, podobne ako pri výbere samotného bazéna. Určite si dajte vypracovať cenovú ponuku šitú na mieru vášmu bazénu od viacerých firiem a následne sa rozhodujte na základe pomeru kvality a ceny. Kvalitné zastrešenie má pevnú konštrukciu. Myslite na to, že počas zimy musí vydržať napríklad vrstvu snehu. Vyskúšajte si aj manipuláciu. Jednotlivé dielce by mali do seba presne zapadať a nezadŕhať sa. Protikorózna úprava by mala byť samozrejmosťou. Zaujímajte sa tiež o servisné možnosti a testy, ktorým bolo vami vybrané zastrešenie podrobené.

S koľajnicami či bez koľajníc?

Dôležitým atribútom zastrešenia je jeho posuvný mechanizmus. Väčšina zastrešení sa vyrába s koľajnicovým systémom, ktorý využíva na posuv koľajnice zabudované v blízkosti okraja bazéna. Pohyb v stabilne uchytenej dráhe zabezpečujú kolieska, ktoré môžu byť podľa typu koľajiska uložené buď v antikorovom náboji, alebo vo dvoch antikorových ložiskách. Nevýhodou tohto tradičného modelu sú už spomínané koľajnice, ktoré často bývajú zdrojom úrazov a vyžadujú pravidelné čistenie.

Na trhu sa čoraz viac začali presadzovať tzv. bezkoľajnicové systémy, ktoré k svojmu pohybu nevyžadujú žiaden systém pevných koľajníc. Jednotlivé segmenty zastrešenia sa pohybujú po dráhe iba  pomocou koliesok. Výhoda spočíva v tom, že sa nevyžaduje žiaden špeciálny typ povrchu na osádzanie posuvného mechanizmu, nepotrebujú prakticky žiadnu údržbu a najmä odpadá riziko zakopnutí  a nebezpečných pádov. Bezkoľanicový systém, ktorý má na Slovensku v ponuke francúzska spoločnosť Desjoyaux,  predstavuje sofistikované riešenie zakrytia bazéna počas sezóny aj mimo nej.

 

Koľajnicový systém

Bezkolajnicový systém

Výhody

Nevýhody

Výhody

Nevýhody

  • Tradičné riešenie
  • Relatívna pevnosť vyhotovenia
  • Vysoká možnosť úrazu
  • Náročná údržba
  • Vyžaduje špeciálny  povrch na osadenie koľajníc
  • Riziko vzniku poškodenia systému, vzhľadom na jeho zložitosť

 

  • Nenáročný na údržbu
  • Eliminuje vznik úrazov
  • Flexibilita zastrešenia, možnosť odsunúť ho mimo bazén
  • Relatívne vyššia cena, vzhľadom na prvotriednu kvalitu zastrešenia

 

Aký tvar si zvoliť?

Ďalším dôležitým parametrom pri výbere bazéna je jeho tvar a  výška. Najdrahším, ale zároveň aj najpohodlnejším riešením je tzv. podchodové zastrešenie, ktoré okrem plávania poskytuje aj  priestor pre relax. Treba však pamäť na to, že pri výške 180 cm podstatne zasahuje do celkového vzhľadu záhrady. Ak vám ide v prvom rade o nenápadný vzhľad zvoľte si nízky typ zastrešenie, ktorého výška nepresahuje 1 meter. Zákaznícky najobľúbenejším typom je oblúkové zastrešenie.  V ponuke bazénových zastrešení predstavuje zlatú strednú cestu najmä preto, že je zo všetkých troch typov je najstabilnejšie, dá sa pod ním pohodlne plávať a výhľadu do záhrady zabraňuje len minimálne. Predstavuje teda akýsi kompromis medzi nízkym a podchodovým typom.

 

 

______________________________________________________________________________

Francúzsku spoločnosť Desjoyaux na Slovensku zastupujú nasledovní predajcovia:


BRATISLAVA

Bazény SLOVENSKO spol.s.r.o.

Tomášikova 10G

821 03 Bratislava

Kontaktná osoba: p. Pavol Kebis

Tel.: 0903 731 122

E-mail: info@bazeny-slovensko.sk

www.bazeny-slovensko.sk

 

 

MALINOVO, okres SENEC

Kontaktná osoba: Marcel Sabo

Tel.: 0905 643 389

 

PREŠOV

BADEO s.r.o.

17. novembra 30

080 01 Prešov

Kontaktná osoba: Stanislav Pavelek

Tel.: 0905 607 715

E-mail: spavelek@gmail.com

 

 

Viac informácií sa dozviete na: www.bazenysnov.sk, www.zastreseniasnov.sk, www.virivkysnov.sk a www.desjoyaux.cz



Čítané: 693 x