Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Plast alebo drevo? Aké okná si vybrať?

Datum: 14.09.2014

Túto otázku si kladie snáď každý, kto stavia alebo rekonštruuje. Ktoré sú lepšie a aké sú ich nesporné výhody? Obidva materiály majú svoje plusy i malé nedokonalosti. Skúsme si teraz na ne posvietiť troška detailnejšie. 

Umiestnenie okien

Prvým bodom, podľa ktorého by ste sa mali rozhodovať, je budova, kam chcete okná umiestniť. Do historickej stavby sa hodia skôr drevené okná.  Naopak, v moderných domoch sa krajšie vynímajú plastové okná. Do panelákov sa tiež osadzujú častejšie tieto typy. Sú obľúbené i vďaka svojej priaznivej cene a ľahkej údržbe. V rodinných domoch zase dominujú drevené okná, pretože drevo je prírodný materiál, ktorý pôsobí teplo a príjemne.

Máte dostatok času?

Ďalším bodom, ktorý uľahčí výber, je rozdiel v potrebnej údržbe. Kým plastové dvere a okná nevyžadujú takmer žiadnu údržbu, tie drevené je potrebné ošetrovať a udržiavať s väčšou precíznosťou. Pokiaľ u Vás čas nezohráva až takú rolu, pokojne doprajte svojim oknám zaslúženú starostlivosť. V opačnom prípade sa treba zamyslieť, koľko ste ochotný stráviť údržbou okenných rámov.  

Dožitie vysokého veku

Životnosť je tiež aspektom, podľa ktorého sa dá nasmerovať správny výber. Drevené okná, respektíve eurookná, vydržia aj  100 rokov, kým pri plastových to je s dožitím vysokého veku krehkejšie. Všetko je ale otázkou kvality, preto nie je vylúčené, že pri voľbe správneho predajcu nájdete zaľúbenie i v praktickom plaste.

Plastový profil

Pri plastových oknách je dôležitý plastový profil, z ktorého je vyrobený rám a krídlo okna. Ideálna hrúbka profilu je 70 mm (prípadne viac). Vnútorná výstuž profilu by mala byť vyrobená z pozinkovaného oceľového profilu hrúbky 2 mm. Veď práve kvalita vnútornej výstuže ovplyvňuje mechanické vlastnosti okna.

Kvalitná úprava

Základom každého dreveného okna je lepený hranol. Ten kvalitný spoznáte podľa toho, že dokáže zabrániť skrúcaniu pri zmene vlhkosti. Najvhodnejšie je vyberať okná zo 4- vrstvového hranolu širokého najmenej 78 mm. Ten umožňuje použitie trojskiel do tepelnej priepustnosti U=0,5W/m2k.

Dôležitým faktorom je i kvalita povrchové úpravy. Lazúrovacie laky chránia drevo pred vetrom, UV žiarením a vodou. Po kvalitnej povrchovej úprave nemusíte okná brúsiť či natierať aj niekoľko desiatok rokov.           

Vybrali ste si? Veríme, že po našom krátkom výklade bude Vaša voľba o niečo jednoduchšia a rýchlejšie odhalíte, čo Vám skutočne vyhovuje.

Zdroj: domoviny.cz

Foto: inter-okno.sk

Čítané: 3632 x