Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Výmena okien – pár odpovedí, ktoré by Vás mohli zaujímať

Datum: 25.11.2014

Výmena okien – pár odpovedí, ktoré by Vás mohli zaujímať

Plánujete rekonštrukciu svojho bytu alebo domu? Zaujímajú Vás plastové okná a dvere? Určite máte na to svoj dôvod a čaká Vás mnoho práce. Možno máte pred sebou ešte stále dosť nezodpovedaných otázok. Každopádne, pokiaľ Vás táto téma zaujíma, určite Vám budú nápomocné aj naše odpovede na niektoré z najčastejších otázok. 

Myslíte si, že plastové okná by mali dobre vetrať, no zároveň by nemali spôsobovať zatekanie?

Prirodzene, uvažujete správne. Výmena okien by mala vychádzať aj z týchto požiadaviek. Správne okno proste nesmie zatekať. Okná si kupujeme  z toho dôvodu, aby bolo v byte svetlo, ale aj aby sme tu nemali chlad, vlhko a vodu. Pritom nezáleží, z akého materiálu sú zhotovené, kvalitu musia zaručovať tak plastové ako aj drevené a hliníkové okná. Veľmi dôležitú úlohu tu zohráva tesnenie. Otázkou však je, aké vybrať... Trojité, dvojité, stredové či azda dorazové? Dnes vieme, že plastové okná, ktoré majú trojité tesnenie, poskytnú väčšiu istotu ako okná s dvojitým tesnením. Základom je totižto vybavenie stredovým tesnením, ktoré je základnou poistkou proti zatekaniu. Dorazové tesnenie nám absolútne tesnenie okien nikdy nezaručí, pretože tu vznikajú problémy so zamŕzaním a kondenzáciou na okne. Takýto problém však so sebou zaručene neprinášajú plastové okná Bratislava. Tu máte garanciu 100%-nej  spoľahlivosti.

Dnešné plastové okná sú vybavené kovaním, ktoré umožňuje vyklopenie a otvorenie okna. Mnohé sú doplnené aj o mikroventiláciu, ktorá umožní síce veľmi malé vetranie, ale zato účinné. Musíme si však uvedomiť, že vyklopenie okien (hlavne v zime kvôli vetraniu) sa môže rapídne odraziť na výdavkoch za kúrenie.

Ak chcete zabezpečiť trvalé vetranie v byte  alebo dome, mali by ste si zohnať vetraciu mriežku, ktorá sa inštaluje viacerými spôsobmi, a to buď namiesto dvojskla,  zafrézovaním do rámu, alebo taktiež medzi rám a krídlo okna. Dokonca existujú aj mriežky, ktoré sú odolné proti hluku. Pritom je úplne jedno, aké máte okno. Pre naše zdravie je dobré, aby sme vetrali ráno i večer.

Ak bývam v blízkosti železnice alebo hlučnej cesty, pomôže  mi výmena okna proti hluku?

Okná patria k najslabším častiam v prípade zvukovej izolácie. Aby sme znížili hluk z okolitého prostredia v dome alebo byte, mali by sme použiť izolačné dvojsklo, ktoré má väčšiu hrúbku vonkajšej tabule. Tu sa používa miesto štvormilimetrového skla napríklad 6 alebo 8 milimetrové sklo. Účinnejšie (ale drahšie) je použitie izolačných zvukovo vrstvených skiel. Na odhlučnenie vplýva aj kvalitné tesnenie, ktoré zabráni prenikaniu hluku z ulice. Je dokázané, že okná s tromi tesneniami majú vyššie odhlučnenie ako okná, ktoré majú iba dve tesnenia. Pokiaľ už máte hluku dosť, určite hľadajte predaj plastových okien, pretože práve tie veľmi dobre izolujú interiér od exteriéru.  

Môže zle namontované okno prenášať vonkajší zvuk do izby?

Ak si už kúpime lepšie okná so zvukovou izoláciou, mali by sme použiť aj špeciálnu pásku, kompripásku alebo fóliu, ktorá sa používa medzi murivo a okno. Dokonca, pri hlučných uliciach sa používajú až 2 pásky. Jedna zvnútra a druhá zvonku. Pokiaľ uprednostňujete nadštandard a nevadí Vám priplatiť si, tak určite voľte značkové okná Salamander. Pokladajú sa za obzvlášť spoľahlivé a ponúkajú nevídaný luxus.

Kade najčastejšie vnikajú zlodeji do domu?

Odpoveď je jednoduchá... Cez okná alebo dvere! Ak teda použijeme v našom dome bezpečnostné sklá, dokážeme nežiaduceho návštevníka spomaliť. Nevýhodou je však to, že ho úplne nezastavia, ale hluk, ktorý vlamač urobí, nám môže niekedy poskytnúť čas na záchranu či privolanie pomoci. V tomto prípade sa tiež odporúčajú hliníkové dvere, ktoré sa pokladajú za obzvlášť odolné a majú dlhú životnosť. V niektorých prípadoch sa dajú i bezpečnostne alebo nepriestrelne upraviť.

Veríme, že ste v našom článku našli aj odpovede na svoje otázky a prajeme, aby Vám výmena okien priniesla ten najvyšší komfort.

 

Zdroj: byvanie.pravda.sk

Foto: © [Sophia] / Dollar Photo Club

Čítané: 3723 x