Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Údržba kúpacieho jazierka počas zimy

Datum: 31.01.2015

Počas zimy je kúpacie jazierko zamrznuté a keďže sa nedá na kúpanie použiť, nevenujeme mu pozornosť. Ak si chceme na jar ušetriť prácu a súčasne predísť poškodeniam, našu pozornosť si zaslúži aj v zime.

Jednou z výhod kúpacieho jazierka oproti klasickým bazénom je, že vyzerajú krásne po celý rok, a teda aj v zime. Voda sa z kúpacieho jazierka nemusí vypúšťať. Dokonca, čím je voda v jazierku dlhšie, tým viac je “zabehnutá” a biotop funguje lepšie.

V zimnom období si kúpacie jazierka nevyžadujú mnoho starostlivosti či údržby. Avšak aj minimum starostlivosti ušetrí veľa práce a ochráni technológiu kúpacieho jazierka pred poškodením či priamo jej zničením. Jazierko sa nám tak v lete odvďačí čistou vodou vhodnou na kúpanie.

Filtrácia kúpacieho jazierka počas zimy

Naše filtračné systémy pre kúpacie jazierka majú zabudovaný letný a zimný okruh.

Zimný okruh zabezpečuje pomalšiu cirkuláciu vody cez biologický filter, aby zimné baktérie fungovali dokonale. Obeh vody prebieha pod ľadom tak, aby sa voda v kúpacom jazierku neochladzovala.

Zimný okruh filtrácie je navyše doplnený o prietokový ohrievač, na ktorom je možné nastaviť požadovanú teplotu vody (zvyčajne okolo 8 °C). Filtračný systém vďaka generátoru ozónu dodáva do kúpacieho jazierka potrebný kyslík aj počas zimy.

Hladina kúpacieho jazierka počas zimy

Na rozdiel od klasického bazéna, hladinu kúpacieho jazierka nie je potrebné na zimu zakrývať. Mnoho majiteľov väčších kúpacích jazierok využíva v zime ich zamrznutú hladinu na korčuľovanie. V podstate to nie je pre jazierko problém, ak si dáte pozor, aby ste na okrajoch nepoškodili fóliu. Ak sú však v kúpacom jazierku aj ryby, korčuľovanie na jazierku by ich stresovalo.

Odporúčame na hladinu kúpacieho jazierka umiestniť rozmrazovací plavák, ktorý umožní toxickým plynom dostať sa z jazierka a súčasne zmenší pnutie ľadu a jeho tlak na fóliu na brehoch kúpacieho jazierka.

Kvalitnejšie plaváky majú integrovaný snímač zamrznutia vodnej hladiny, ktorý šetrí náklady na elektrickú energiu. Ďalšou výhodou je, že neochladzujú vodu jazierka na dne, kde sa udržuje najteplejšia voda.

Voda v kúpacom jazierku počas zimy

V zime sa pod ľadom kúpacieho jazierka stále odohrávajú biologické procesy. Ak sú podporené filtráciou a baktériami, na jar je voda v jazierku kryštálovo čistá.

Ak sú však v kúpacom jazierku vláknité riasy, kvôli nedostatku svetla pod ľadom nemôžu fotosyntetizovať. Aby prežili, spotrebúvajú z vody kyslík a produkujú toxické plyny. Odporúčame preto aj v zime aplikovať vhodný prípravok na likvidáciu rias v jazierku.

Vlastnosťou vody v zime je, že najteplejšia voda je na dne kúpacieho jazierka a najchladnejšia pod ľadom. V zime preto nie je vhodné používať prevdzušňovacie prístroje, pretože bublinky vzduchu so sebou strhávajú teplú vodu z dna a premiestňujú ho ku hladine.

Navyše, vzduch nasávaný prevzdušňovacím motorčekom je v zime chladnejší ako voda. Tým sa voda v celom objeme jazierka veľmi rýchlo ochladzuje. Môže to spomaliť alebo úplne zastaviť biologické procesy v kúpacom jazierku.

Rastlinky v kúpacom jazierku počas zimy

Rastlinky vo filtračných zónach kúpacieho jazierka zimu zvyčajne prežijú bez problémov. Je však potrebné zabezpečiť úroveň vodnej hladiny ako v lete, aby korene pobrežných vodných rastlín nevyschli priamym mrazom.

Niektoré vodné rastliny, ako napríklad obľúbené lekná, je vhodné nechať prezimovať vo väčšej hĺbke. Na jar, keď sa ľad roztopí ich opäť preložíme na ich pôvodné stanovisko do vhodne hlbokej pobrežnej zóny. Dosiahneme tým bohatší koreňový systém a rýchlejšie kvitnutie lekien.

Plávajúce vodné rastliny, ktorých korene sa voľne vznášajú vo vode pod hladinou, ako napríklad najbežnejšia Pistia stratiotes (ľudovo “vodný šalát”) alebo drobnejšia Salvinia natans, zimu neprežijú. Ak sme ich na jeseň nevybrali a neuschovali v garáži či pivnici na prezimovanie, budeme si ich musieť na jar opäť zakúpiť.

Ryby v kúpacom jazierku počas zimy

Ryby v kúpacom jazierku sú často diskutovanou témou. Majú svoje výhody (v jazierku sa nemnožia komáre), ale aj nevýhody (niektorým ľuďom vadí kúpať sa s rybami).

Ak už však ryby v kúpacom jazierku máte, ako sa o ne starať v zime? Okrem vyššie spomínaného zabezpečenia otvoru v ľade a vzdania sa korčuľovania na hladine to závisí od druhu rýb, ktoré v jazierku chováte.

Ak máte v kúpacom jazierku koi kapre alebo iné ryby, ktoré hybernujú na dne, tak starostlivosť o ne počas zimy nám odpadá. Ak máte v jazierku na kúpanie jesetere, veslonosy, pstruhy a iné dravé studenovodné ryby, potom nesmiete zabúdať na ich prikrmovanie. Aj tieto ryby majú v chladnej vode spomalený metabolizmus, preto ich kŕmte v menších množstvách a menej často ako v letných mesiacoch.

 


 

Autor: Dalibor Katreniak
Foto: NUMA s.r.o.


Čítané: 6867 x