Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Prečo je zatepľovanie dôležité?

Datum: 15.02.2015

Mnohé bytové, ale aj rodinné domy na Slovensku v súčasnosti absolvujú zatepľovacie práce. Stretávame sa však s protichodnými názormi na zatepľovanie. Najmä v bytových domoch sú mnohí nájomníci proti. Prečo je teda zatepľovanie dôležité? Aké benefity prináša? A spájajú sa s ním aj nejaké negatíva? 

Úspora energií

Pre mnohých ľudí je práve úspora energií hlavným dôvodom, pre ktorý sa rozhodnú zatepliť nehnuteľnosť. Úniky tepla však nesúvisia len so zateplením. V bytových domoch sú najväčšie úniky tepla najmä cez okná. Preto je pred zateplením nutné najprv vymeniť okná a následne pristúpiť k samotnému zatepleniu stien, prípadne strechy. V rodinných domoch zas okrem stien a okien uniká teplo najmä cez strechu. Preto je nutné i zateplenie podkrovia. Po komplexnom zateplení rodinného alebo bytového domu je možná reálna úspora vykurovacích nákladov až vo výške 50%.

Vzhľad nehnuteľnosti

Práve zateplenie domu prispieva vo výraznej miere k jeho skrášleniu. Nejde len o novú fasádu. Zateplením sa totiž odstránia rôzne nerovnosti jednotlivých stien, či škáry medzi panelmi. Nevyhnutný je však vhodný zateplovaci material a postup pri zateplovani. Je teda najlepšie obrátiť sa na profesionálov v tejto oblasti. Poradia Vám napríklad odborníci zo zatep.sk.

Zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti

V inzerátoch na predaj, či dopyt po nehnuteľnostiach, sa často uvádza aj údaj o tom, či je nehnuteľnosť zateplená. Zateplením sa totiž zvyšuje hodnota a konečná cena nehnuteľnosti a mnohí záujemcovia o kúpu uprednostňujú práve zateplenú nehnuteľnosť. Dôvodom je aj to, že zateplením nehnuteľnosti sa zvyšuje jej životnosť. Taktiež sa zlepšujú akustické vlastnosti budovy a na kvalitne zateplenej budove nedochádza k tvorbe plesní.

A čo negatíva?

Sem by sa dala zaradiť finančná stránka. Zateplenie domu cena určite ovplyvní a práve kvôli nej o zateplení mnohí ani neuvažujú. Nezabúdajte však, že tieto náklady sa premietnu do hodnoty nehnuteľnosti. Pri rozhodovaní o realizácii zateplenia je potrebné obrátiť sa na odborníkov, ktorí Vám vypracujú cennik zateplovacich prac. Na základe neho sa môžete rozhodnúť, či sa Vám zateplenie oplatí alebo nie.

 

FOTO: sima Arpad Nagy-Bagoly / Dollar Photo Club

Čítané: 3395 x