Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Vyberte si svoju kuchyňu snov

Datum: 03.07.2015

Aký štýl kuchyne Vám vyhovuje? Ste skôr praktická osoba, alebo si zakladáte na reprezentatívnych priestoroch? MT-nábytok ponúka zoznam niekoľkých kuchynských štýlov, spomedzi ktorých si snáď vyberiete, prípadne sa necháte inšpirovať. 

Avantgardný štýl

Moderná kuchyňa nemusí znamenať pre všetkých to isté. Každý si totiž môže predstaviť iný štýl a funkčnosť. Chcete sa držať najnovších trendov, alebo sa necháte viesť skôr nadčasovosťou? Tú môže predstavovať aj retro štýl, minimalizmus, vintage vzhľad a útulnosť, ktorú poznáme ešte z kuchýň našich starých mám. Takto sa môže aj dizajn z 50-tych rokov stať súčasným trendom. Moderný teda nemusí znamenať absolútne nový, stačí iba, aby zahŕňal všeobecné konštrukčné prvky. Je ťažké presne ohraničiť, kde sa moderný štýl začína a kde končí. V prvom rade treba myslieť na kuchynskú linku, ktorá by mala spĺňať všetky Vaše potreby. Základné prvky môžu vychádzať z čistých a prehľadných línií, otvoreného pôdorysu a rozsiahleho využitia skla, kovu, betónu, tehál či dreva. V súčasnosti sa aj kuchynské ostrovčeky stávajú prepracovaným doplnkom, neslúžia teda iba ako účelný element. V rebríčku obľúbenosti vedú tiež vstavané spotrebiče, ktoré tvoria s interiérom jeden celok. Nerezová oceľ zostala populárnym materiálom pre kuchynské spotrebiče, chróm, nikel a mosadz sa zase preniesli do kuchynských svietidiel. A aká farba je vhodná v súčasnosti pre moderné kuchynské skrinky? Hitom je sivá a biela, no kombinovať ich môžete aj s čiernou. Ako obľúbený kuchynský materiál sa ukazuje i svetlá žula.

Vidiecky typ kuchyne

Dlhé roky bola príznačnou kombináciou pre vidiecke kuchyne červená s bielou, a to nielen v prípade kuchynských liniek, ale aj spotrebičov, obrusov a podobne. Pre „dedinské“ prevedenie je typické aj veľké umývadlo, priestor pre špajzu, veľa skriniek na riad, hrnce, panvice či zaváraniny. Vo francúzskych vidieckych kuchyniach prevláda teplý, slnečný a komfortný priestor. Z farieb tu dominuje krémovo biela, maslovo žltá, zlatá alebo svetlo modrá. Drevené podlahy a skrinky zo svetlého dreva (či so zaujímavou kresbou) majú evokovať energiu lesa. Kvetinové motívy sa objavujú na stenách, obrusoch i riade. Dokonca i jedálensky set je vyčačkaný najrôznejšími dečkami s potlačou, na stoličkách môžu byť podsedáky alebo vankúšiky v prírodných motívoch. Nehovoriac už o závesoch, ktoré sa vo vidieckej kuchyni priam vyžadujú.  

Plážová a eklektická kuchyňa

Kuchyňa zariadená v plážovom štýle je svieža a jednoduché, no vybavená tak, aby v ľuďoch vyvolávala pocit relaxu, ba až akéhosi magického kúzla. Pri zariaďovaní stavte na námornú tému a začleňte tzv. oceánové prvky (ryby, delfíny, koraly, mušle).

Vaša kuchyňa nemusí byť vôbec zariadená v jednom štýle a nie je nutné držať sa jednej témy. V prípade, že tu trávite veľa času, určite ju zariaďte podľa svojich individuálnych požiadaviek. Môžete spájať jednotlivé prvky a štýly ako uznáte za vhodné. Celkom pokojne sa nechajte zviesť francúzskym vidieckym štýlom, ktorý spojíte s minimalistickými bielymi skrinkami a útulnými červeno-bielymi obrusmi.

Veríme, že sa rozhodnete správne a nová kuchyňa snov splní všetky Vaše očakávania.

Foto: mt-nabytok.sk/jedalensky-set-maki/

Čítané: 3914 x