Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

4 tipy ako znížite spotrebu vody pri sprchovaní

Datum: 15.07.2015

Kúpeľňa je miestnosťou s najväčšou spotrebou vody v domácnosti. Avšak sprchové kúty predstavujú šetrnejší spôsob osobnej hygieny ako vane. Nasledujúce tipy vám poradia ako ušetriť na spotrebe vody bez toho, aby ste museli znižovať svoj komfort. 

1. S úspornou hlavicou je sprchovanie lacnejšie

Sprchové kúty s modernými sprchovými hlavicami dokážu ušetriť viac ako 50% spotreby vody. Zatiaľ čo klasické typy hlavíc tvorili bežný prietok vody až 20 litrov za minútu, úsporná hlavica spotrebuje za rovnaký čas maximálne 10 litrov. Túto úsporu vytvárajú technológie, ktoré vás však neoberú o celkový pôžitok zo sprchovania.

 

2. Termostatické batérie šetria a chránia

V porovnaní s pákovými batériami vám termostatické batérie ušetria ďalšie nezanedbateľné množstvo vody, ktorú spotrebujete pri nastavovaní jej teploty. Sprchové kúty s možnosťou voľby požadovanej teploty, ktorú sami automaticky zmiešajú, vás tiež ochránia pred obarením.

 

3. Obmedzovacie krúžky, ktoré robia divy 

Umiestnením týchto miniatúrnych vložiek do sprchovej hadice obmedzíte tlak vody až do 5 litrov za minútu.

 

Rovnakú funkciu plnia aj úsporné prietokové regulátory, ktoré po inštalácii medzi vodovodnú batériu a sprchovú hadicu dokážu znížiť spotrebu vody až o 60%.

 

4. Sprchové kúty len na 5 minút

Najjednoduchší spôsob, ako vyriešiť problém plytvania vodou, ktorý si nevyžaduje žiadne ďalšie náklady, je obmedzenie času stráveného v sprche na 5 minút. Vďaka tomu ušetríte ďalšie množstvo vody.

 

Pokiaľ je pre vás čas strávený pod padajúcimi kvapkami relatívny, môžete využiť sprchový časovač. Ten vás po uplynutí piatich minút sám upozorní, a vy tak v prípade, že používate úspornú hlavicu s určitým prietokom, presne viete, koľko vody ste spotrebovali.

 

Je samozrejmé, že sprchové kúty poskytujú omnoho viac alternatív šetrenia spotreby vody ako vane. Pevne veríme, že si z uvedených spôsobov šetrenia aj vy vyberiete možnosť, ktorá vám bude vyhovovať najviac.

 

FOTO: yurmary / Dollar Photo Club 

Čítané: 4541 x