Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Plast, drevo alebo drevohliník? Ako si vybrať nové okná

Datum: 24.02.2016

Odzvonilo vašim starým oknám a je čas na výmenu? Kedysi ste mali voľbu jednoduchú, pretože toho na výber veľa nebolo. V domoch a bytoch sa väčšinou robili drevené a bolo vybavené. No dnes vďaka technologickému pokroku máte na výber z rôznych druhov, typov, štýlov a výrobných procesov.

Na jednej strane je to skvelé, pretože vďaka technológiám sa vysoko zdvihla kvalita aj úspora energií. Na druhej strane to môže byť pre človeka frustrujúce, keď nevie, či si vybrať také alebo onaké okná.

 

Okná musia v prvom rade vydržať vrtochy počasia ako silné dažde, nárazy vetra a mrazivé zimy. Ak by ste si ponechali staré, riskujete zbytočné tepelné straty. A čo je horšie, voda by mohla presiaknuť do vnútra a vlhkosť by postupne ničila steny.

Kúpu nových okien si však treba dobre zvážiť. Cena plastových drevených či drevohliníkových okien sa pohybuje v nižších aj vyšších hladinách. Hoci plastové okná sú o čosi cenovo dostupnejšie, ich zlá voľba by bola tiež veľmi drahá chyba.

Plastové okná sú obľúbenou voľbou hlavne v bytoch. Vďaka oceľovej výstuži sú pevné a materiál vyrobený kvalitnou technológiou už dnes vydrží aj 40 rokov.

Drevené okná nazývané aj eurookná, nájdu svoje uplatnenie takmer vo všetkých budovách. Ideálne sú najmä v rodinných domoch a starších nehnuteľnostiach, pri ktorých by sa plastové okná nehodili.

Na rozdiel od plastu však vyžadujú väčšiu údržbu. Drevo je prírodný materiál a teda vplyvom napríklad vlhkosti dochádza k jeho opotrebovaniu. Pravidelná starostlivosť je preto nevyhnutná.

Ale tá trocha práce z času na čas prinesie svoje ovocie, keďže takto si drevo udrží svoju silu a životnosť okien tak bude minimálne dvojnásobná oproti plastu.

Medzi nový typ okien sa v posledných rokoch zaradili aj drevohliníkové okná. Na rozdiel od eurookien sú na povrchu chránené hliníkom, čím sa zvyšuje ich odolnosť voči počasiu a poveternostným vplyvom.

 

FOTO: © Shmel / Dollar Photo Club


Čítané: 3661 x