Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Vodný svet u vás doma

Datum: 25.11.2010

Pracujete tvrdo a trávite celé dni za počítačom? Že si ani nestíhate užiť život a vaša kondícia sa poddala tlaku papučovej kultúry ? V tom prípade je načase zmeniť životný štýl a dopriať si zaslúžený luxus v podobe súkromnej plavárne.

Rýchly relax

Žijeme v rýchlej dobe. Rýchlo sa zvyšujú pracovné nároky, na ktoré si rýchlejšie zvykáme. Rýchlejšie sa stravujeme a rýchlejšie priberáme. Dokonca aj rýchlejšie zabúdame. Napríklad odpočívať. V práci sme vystavení neustálemu tlaku, dôraz kladieme na efektivitu a výsledky. Niet sa teda čomu čudovať, že po pracovnom dni plnom stretnutí a plnení plánov sme vyčerpaní nielen fyzicky, ale aj psychicky. Na radu by teda logicky mal prísť zaslúžený odpočinok. Ideálny je šport. Ak bývate v blízkosti prírody, máte vyhrané. Väčšina však také šťastie nemá a je odkázaná na preplnené plavárne, alebo predražené športové kluby. Existuje však aj iný spôsob ako dopriať sebe a svojim blízkym plnohodnotný relax. Stavte na interiérový bazén a počiatočné náklady sa vám vrátia v podobe zdravého tela a aj ducha.

Vnútorný bazén pre a proti

V prvom rade si treba uvedomiť, že kvalitný vnútorný bazén je investícia na dlhé roky,  preto treba k nemu tak aj pristupovať. Pred samotnou realizáciou sa oplatí zvážiť si všetky pre a proti. Pokiaľ ide o náklady, najvyššie sú v začiatkoch. Najmä ak bude konštrukcia železobetónová. V závislosti od stielky bazéna bude cena ešte narastať. Finančne najnáročnejšie sú antikorové bazény, používa sa aj keramický obklad. Je však pomerne prácne udržiavať ho. Zlatou strednou cestou je použitie tzv. linera tvoreného z PVC, ktorý ma antibakteriálnu úpravu a pokladá sa na dno bazéna vcelku, čím sa zabraňuje únikom vody. Ak bazén nie je priamo súčasťou stavby, je potrebné upraviť zvolené priestory jeho prevádzke. To znamená, že hala musí byť dostatočne odvetraná, vybavená vykurovacou jednotkou a odvlhčovacím systémom. Nehovoriac o špeciálnom obklade na stenách a protišmykovej dlažbe. Predíde tak nielen úrazom a nepríjemným plesniam, ale aj znehodnoteniu vody či dokonca celej stavby.

Na čo si bude váš bazén nárokovať?

Variabilné náklady sa budú odvíjať v závislosti od prevádzky. Svoju rolu zohrá aj starostlivosť, ktorú bazénu venujete, resp. nevenujete. V prvom rade pravidelne kontrolujte kvalitu vody. V opačnom prípade si náprava vyžiada množstvo času a chemikálií. A to je ten lepší prípad. V tom horšom budete musieť vypustiť celý bazén. Významnú úlohu zohráva aj samotný architektonický návrh. Ak je vypracovaný hospodárne, prevádzkové náklady budú nižšie. Napríklad ak bazén  nie je projektovaný príliš ďaleko od obytných priestorov, dokážete priestor temperovať hospodárnejšie. Úspory energie potrebnej na vykurovanie dosiahnete aj v prípade, že bazén bude situovaný tak aby naň priamo dopadali slnečné lúče. Údržbu zase uľahčí, ak celá strojovňa bazéna bude k nemu umiestnená čo najbližšie. Pre vnútorné bazény je ideálnym riešením použitie takzvanej bezpotrubnej filtrácie, ktorá udržiava vodu v perfektom stave za  pomoci samostatnej filtračnej jednotky. „Jej údržba je naozaj jednoduchá – fitre stačí v prípade zanesenia oprať v práčke. Výhoda takéhoto systému je, že výrazne eliminuje zdroje únikov vody, ktoré sa často vyskytujú v zložitej spleti filtračných potrubí, “ vraví Rudolf Pejša z firmy Bazény Desjoyaux.

 

Výhody interiérového bazéna

Nevýhody interiérového bazéna

-          Celoročný aktívny oddych

-          Pomerne vysoké vstupné náklady

-          Voda v interiérovom bazéne  nie je vystavená vplyvom počasia a exteriérového okolia.  Nevyžaduje preto toľko chémie a pri svedomitej údržbe ju  nemusíte meniť celé roky.

 

-          Zanedbaná údržba môže spôsobiť nemalé škody v celom objekte

-          Relax či šport kedykoľvek si spomeniete

 

Príslušenstvo

Aby vnútorné bazény, podobne ako tie vonkajšie mohli poskytovať ten najvyšší komfort vyžadujú inštaláciu príslušenstva. Ak chcete v interiérovom bazéne športovať, určite sa nezaobídete bez protiprúdu. Bazény pod strechou sú väčšinou rozmerovo úspornejšie a pre aktívny oddych je potrebné ich dovybaviť. Dôležité je tiež pamätať na zakrytie bazéna. Pri rozmeroch 8 x 4 metre sa za hodinu vyparí až 4-6 litrov vody, je preto iba výhodou ak aspoň časť z nej spadne vo forme kondenzu naspäť do bazéna. Vhodným doplnkom k vnútornému bazénu je tiež sprcha a praktická sauna. Podčiarknuť celkovú atmosféru pomôže vhodné osvetlenie. Moderné je tiež podsvietiť aj samotný bazén. Je len na vás, ako si prostredie svojej súkromnej plavárne zútulníte. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy a vaši blízki cítili pri každej návšteve príjemne a pri odchode citeľne zregenerovaní.  

Pre nerozhodných

Ak stále váhate, či predsa len nebude výhodnejšie postarať sa o svoju „kondičku“ v niektorom z vychytených športových klubov, alebo na aktívne strávenej dovolenke, pripravili sme pre vás prehľad nákladov na alternatívne relaxačné  možnosti. 

Aktivita

Priemerné náklady

Časové rozpätie

Počet osôb

Súkromný interiérový bazén (bez vstupnej investície)

2 600 €

rok

Celá rodina

Členské v športovom klube

800 €

rok

1 osoba

 

Členské v luxusnom športovom klube

4 000 €

rok

4 osoby (bez možnosti členského pre jednu osobu)

Aktívna dovolenka

 

1 300 €

Týždeň

1 osoba

Zdroje: vybrané športové kluby v Bratislave, vybraní majitelia interiérových bazénov, vybrané cestovné kancelárie špecializujúce sa na aktívne dovolenky v atraktívnych destináciách

Francúzsku spoločnosť Desjoyaux na Slovensku zastupujú nasledovní predajcovia:

Bazény SLOVENSKO spol.s.r.o. – Bratislava, BADEO s.r.o. – Prešov

Viac informácií sa dozviete na:

www.bazenysnov.sk, www.zastreseniasnov.sk, www.virivkysnov.sk a www.desjoyaux.cz 

Čítané: 606 x