Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Prebúdzate sa nevyspaní a unavení? Vieme, ako to zmeniť!

Datum: 06.06.2017

Stále sa vám zdá, ako by ste sa v noci vôbec nevyspali? V posteli sa prevaľujete, ale neviete nájsť pohodlnú polohu? Zdá sa vám, že zaspávate pridlho a budíte sa priskoro? Možno je na vine váš starý, alebo nesprávne vybraný matrac. Máme zopár tipov, na čo pri výbere kvalitného matraca dávať pozor, aby bol váš spánok zdravý a posilňujúci.

Najdôležitejší je kvalitný matrac

Podliehať príliš nízkej cene pri výbere matraca sa nemusí oplatiť, kvalitný matrac nemôže byť „zadarmo“. V spánku trávime podstatnú časť života, a aj preto je výber matraca pre náš pohodlný a zdravý spánok naozaj kľúčový. Kvalitný matrac z overených materiálov umožní vášmu telu zaslúžený odpočinok a vydrží oveľa dlhšie, takže vaša investícia sa mnohokrát oplatí.

Ako na výber matraca?

Ak plánujeme zakúpiť kvalitný matrac, je potrebné sa uistiť, že bude zodpovedať svojmu budúcemu majiteľovi rozmermi, pevnosťou a tvrdosťou.

Oplatí sa vziať do úvahy, či ide o matrac na chatu, alebo na doma. Matrac, ktorý budeme každodenne používať, by určite mal byť kvalitnejší a jeho výberu je potrebné venovať viac energie.

Jedným z ďalších parametrov výberu je materiál matraca. Polyuretánová pena alebo PUR pena patrí dnes k najobľúbenejším a najvhodnejším materiálom pre matrace.

Tvrdosť matraca čiastočne podlieha individuálnym preferenciám používateľa, ale dôležitá je aj jeho hmotnosť. Všeobecne platí, že čím vyššia hmotnosť, tým by tvrdosť matraca mala byť vyššia.

Rozmery matraca majú na kvalitu spánku tiež výrazný vplyv. Odporúča sa, aby dĺžka matraca bola o 15-25 cm dlhšia, ako je výška používateľa. Štandardná šírka matraca je 90 cm. Výška matraca sa odporúča aspoň 15 cm.

Výber detského matraca je veľmi dôležitý

Detské telo sa vyvíja a v priebehu rastu potrebuje správnu oporu. Takže aj keď sú detské matrace iba na dočasné používanie, ich výber je o to dôležitejší. Dobrým vodidlom pri výbere sú bezpečnostné certifikáty, dôležité je taktiež, aby neobsahovali nebezpečné ftaláty. Detský matrac by mal byť stredne tvrdý, aby poskytoval chrbtu dieťaťa primeranú oporu. Mal by byť priedušný, pevný, výhodou je snímateľný poťah, ktorý umožňuje pranie.

Ku kvalitnému matracu patrí kvalitná posteľ

Spánok môže ovplyvňovať veľa faktorov, napríklad zlé umiestnenie postele, alebo nevhodné návyky pred spaním. Odporúča sa spánok oddeliť od bežných aktivít a posteľ používať len na spánok. Posteľ má svojou konštrukciou a dizajnom taktiež vplyv na spánok. Určite neurobíte chybu zvolením jednoduchej postele z masívu.

Čítané: 4716 x