Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Začnite s výberom hypotéky od nového roka

Datum: 18.01.2018

Už dlhodobo sa diskutovalo o náročnejšej dostupnosti hypoték pre mladých v roku 2018.

Dôvodom,  prečo sa uťahujú kohútiky je hlavne narastajúca zadĺženosť Slovákov a predídeniu cenovej bubliny z Európskej únie.  Už teraz sa cena nehnuteľností na Slovensku náramne zvýšila, vzhľadom k historicky najnižším úrokom. Tým pádom, aj v ekonomike narástol počet peňazí v obehu.

Finančný trh a hlavne Národná banka Slovenska na väčšie zmeny spotrebiteľov začala pripravovať od roku 2017 navýšením povinných rezerv  z 5 % na 10 % , no už od roku 2018 sa táto hodnota zvýšila na 15%. Povínné rezervy klesať nebudú a v júli by sa táto hodnota mala vyšplhať na 20%.

Hypotéka pre mladých a jej ďalšou novinkou je podoba štátnej podopory pri uplatnení si daňového bonusu na zaplatených úrokoch pri ročnom zúčtovaní namiesto zvýhodnených úrokových sadzieb. Na rozdiel od predchádzajúceho systému, kde nie všetky banky ponúkali hypotéky so štátnym príspevkom, daňový bonus sa bude uplatňovať všade. Tento fakt je pozitívom zmeny.  Najväčším negatívom je vyššia administratíva pre klienta, nepociťovanie mesačných úľav pri splácaní úveru, ale až na konci roka pri zúčtovaní a odmedzená výška bonusu.

Kedy vám vzniká nárok na daňový bonus na zaplatené úroky?

Pri výške poskytnutého úveru najviac 50 000 eur na jednu tuzemskú nehnuteľnosť ( byt alebo dom)  a ak daňovník má:

  • 18 až 35 rokov
  • jeho priemerná mzda za predošlý kalendárdny rok ako ten, v ktorom bola zmluva o úvere uzavretá, je najviac vo výške 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca podľa ŠÚSR za predošlý kalendárny rok
  • Daňový bonus na zaplatených úrokoch je suma, ktorá je vo výške 50% zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, maximálny bonus je do 400 eur za rok.  Tento bonus je nárokovateľný počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich mesiacoch, kde prvým sa počíta ten, kedy sa začalo úročenie.

 

Ak si hovoríte, že ste nemali otáľať s vybavením hypotéky na bývanie  na konci roku,  možno vás ukľudní, že do 31.12.2017 už musela byť uzatvorená aj úverová zmluva, nestačil len podaný požiadavok na úver.

Ak plánujete vybavovať hypotéku, hypotekárny špecialista vám určite poradí osobne. Ak ale preferujete online porovnanie hypoték, stačí navštíviť internet.

 

Čítané: 3374 x