Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Nízkoenergetické domy šetria aj vaše úspory. Ako by mali vyzerať?

Datum: 02.08.2018

Vývoj v stavebníctve sa veľmi rýchlo posúva dopredu a výnimkou nie je ani energeticky šetrné stavebníctvo.

V súčasnosti už máme k dispozícii všetky komponenty a j know-how na to, aby sa mohli stavať tie najkvalitnejšie domy. Preto nie je žiadny dôvod na to, aby sa nemohli stavať finančne výhodné domy, ktoré spotrebujú čo najmenej energie.

Nie sú tu ani žiadne obmedzenia na používané konštrukčné materiály. Nízkoenergetické domy môžu byť z dreva, tehál, vápenopieskových blokov i množstva ďalších materiálov. Musia byť však správne navrhnuté a pri práci zase dôsledne dodržané všetky potrebné technologické postupy. Nízkoenergetické domy nie sú viazané na určitý stavebný systém. Dôležité je, aby dochádzalo k minimálnym stratám tepla. V projekte musia byť starostlivo vyriešené všetky konštrukčné detaily tak, aby nedochádzalo k vzniku tepelných mostov a aby bola zaistená vzduchotesnosť obalu budovy. Potrebné zateplenie sa obvykle dosahuje nadštandardnou hrúbkou izolácie.

Nielen materiál je dôležitý

Omnoho dôležitejšie ako to, z čoho dom postavíte, je kvalitný návrh, prepracovaná koncepcia a tiež koordinácia všetkých jednotlivých zložiek projektu. Kvalitný projekt nízkoenergetického domu z katalógu, ako aj toho na mieru je doložený podrobným výpočtom tepelných strát, potreby tepla na vykurovanie aj na prípravu teplej vody. Tiež musí byť zahrnutá účinnosť vetracích zariadení. Ďalšou nutnou podmienkou je precízna realizácia a presné dodržanie všetkých technologických postupov.

Svoje robí aj tvar domu

Ak si vyberáte nízkoenergetické domy z katalógu, všímajte si aj tvar domu. Ten sa významnou mierou podieľa na energetickej náročnosti budovy. Každá členitosť zvyšuje podiel ochladzovaných plôch a hrozí vznik tepelného mostu. Prednosť pred prízemím by mal zase mať jedno alebo viacposchodový dom.

 

Zdroj: Bigstock.com

Čítané: 4315 x