Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Vymaľovať či nevymaľovať? To je otázka!

Datum: 31.12.2010

Skúste položiť túto otázku Vašej manželke! Odpoveď bude jasná: „Vymalovat!“ A to najlepšie vlastnými silami a tento víkend. Ako sa vyhnúť prešľapom pri maľovaní izieb a odviesť čo najlepšiu prácu? Rozhodne nepodceňte samotnú prípravu. Najväčšie kusy nábytku sústreďte v strede izby a zakryte ich mikroténovou fóliou (kúpite ju v každej drogérii). Maliarskou páskou prelepte vypínače, zásuvky, zárubne, krycie lišty, parapetné dosky a rámy okien. Čím lepšie všetko zakryjete, tým menej času vám zaberie upratovanie.

Teraz musíte skontrolovať povrch stien. Opadávajúcu farbu novým náterom neprekryjete, musíte ju zoškrabať špachtľou. Dajte však pozor na to, aby ste nespôsobili škrabance a ryhy. Vypadnuté kusy omietky, praskliny opravte omietkovou zmesou či tmelom. Ak Vás trápi pleseň v byte, tak ošetrite napadnuté steny špeciálnymi chemickými prípravkami. Ak ale neodstránite príčinu vlhkosti vo Vašom byte, pleseň sa čoskoro objaví aj na novej maľovke. Ak chcete vymaľovať časť steny, kde vás vytopili susedia, musíte hrdzavé fľaky ošetriť univerzálnym penetračným náterom. Nová maľovka škvrny rozhodne nezakryje.

Ak máte všetko pripravené, nakúpené farby aj maliarske potreby, môžete sa pustiť do prvého náteru, ktorý by sa mal uskutočniť zriedenou farbou. Začínajte vždy stropom a sledujte, ktorým smerom sa do miestnosti dostáva rozptýlené svetlo. Pri nových povrchoch stačí „vymalovat“ izbu dvomi vrstvami farby, pri starších a štruktúrovaných budete musieť naniesť vrstiev viac.

Čítané: 551 x