Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ako ovplyvniť teplotu v interiéri? Vyberte správne žalúzie

Datum: 31.03.2020

Vysoké teploty v interiéroch bývajú častým problémom nielen počas horúcich letných dní. Ideálnym riešením sú preto žalúzie, ktoré vás ochránia pred nepríjemným teplom a ukryjú pred otravnými a zvedavými pohľadmi.

Vonkajšie verzus vnútorné žalúzie

Žalúzie sa delia na vonkajšie a vnútorné. Ako plynie zo samotného názvu, vonkajšie žalúzie sa nachádzajú na vonkajšej strane okna, zatiaľ čo vnútorné v interiéri. Aký je medzi nimi rozdiel? 

Vonkajšie žalúzie bývajú drahšie, avšak pýšia sa skvelým tienením a odrazom tepla. Ich nespornou výhodou je fakt, že zachytávajú slnko a jeho lúče ešte predtým, než sa dotknú skla. Aj vďaka tomu dokážu znížiť teplotu v miestnosti aj o 10 stupňov Celzia. Okrem iného sa tiež vyznačujú dlhou životnosťou a odolnosťou voči nepriaznivému počasiu a poveternostným podmienkam. Ak sa teda rozhodnete pre vonkajšie žalúzie, budete sa z nich bez pochýb tešiť aj niekoľko rokov.

Alternatívou k vonkajším žalúziam sú už spomínané vnútorne žalúzie, ktoré sú považované za štýlovejšie. Tento typ žalúzií je umiestnený do interiéru. Sú dostupné v mnohých farebných prevedeniach - môžete siahnuť po prírodných aj extravagantnejších odtieňoch. Žalúzie sú skvelým doplnkom, ktoré zmenia ducha celej miestnosti. Sú známe pre svoju jemnú konštrukciu a skôr sa  používajú na reguláciu svetla a jeho rozptýlenie po miestnosti ako na reguláciu teploty. Pokiaľ ale chcete v domácnosti znížiť počas jarných a letných mesiacov v miestnostiach teplotu, sú jednou z možností.

Aké vnútorné žalúzie si vybrať?

Najčastejšie v interiéroch môžete pozorovať horizontálne a vertikálne žalúzie.

Horizontálne žalúzie sú vyrábané prevažne z hliníka. Sú farebne lakované a zapasované do interiérov podľa potreby. Jednou z možností je nechať si vyrobiť žalúzie na mieru. Horizontálne žalúzie môžu byť umiestnené medzi sklá. Sú považované za dobrú investíciu najmä vďaka svojej dlhej životnosti. Horizontálne žalúzie sa ovládajú pomocou guličkovej retiazky, no tiež prostredníctvom lanka. Svetlo cez ne možno prepustiť horizontálne. Medzi ďalšie možnosti patrí ich zatienenie a zatemnenie. Môžete ich zapasovať do rôznych druhov okien - klasických otváracích aj strešných. Žalúzie sú tiež jednoduché na údržbu a cenovo dostupné, aj preto bývajú obľúbenou voľbou.

Vertikálne žalúzie zväčša nájdeme v komerčných priestoroch, ako sú napríklad kancelárie. Nejde ale o pravidlo. Mnohé domácnosti volia vertikálne žalúzie ako náhradu za závesy alebo záclony.  Na trhu nájdete vertikálne žalúzie rôznych farieb aj materiálov. Aj vertikálne žalúzie sa radia medzi jednoducho ovládateľné, vďaka čomu si môžete voliť intenzitu svetla podľa preferencií. Vertikálne žalúzie prichádzajú okrem klasickej formy, rovnej lišty, tiež v atypickej oblúkovej, ktorá sa vyznačuje dizajnovou tvarovanou lištou.

Z hľadiska materiálov sa lamely líšia. Domácnosti aj firmy si môžu vyberať zo širokej škály, ktorú výrobcovia ponúkajú. Medzi nimi sú obľúbené napríklad lamely akusticky upravené či hypoalergénne, ktoré ocenia najmä ľudia trpiaci alergiami.

Nech sa už rozhodnete akokoľvek, vyberte si žalúzie, ktoré vám vyhovujú po praktickej aj dizajnovej stránke. Ide predsa len rozhodnutie, ktoré väčšina domácnosti urobí raz, maximálne dvakrát za život. Preto radšej zhodnoťte viac kritérií a nepozerajte na cenu ako na rozhodujúci faktor.

Čítané: 3258 x