Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Vymieňame plynový kotol

Datum: 08.03.2021

Ak máte starý kotol, ktorý pomaly dosluhuje, pravdepodobne nastal čas na nákup nového. Nové kotly sú efektívnejšie, majú rôzne chytré funkcie a celkovo je možné ich označiť za prakticky bez údržbové (minimálne v porovnaní s kotlami na tuhé palivá). Ohrievanie kvapalným plynom je skrátka a jednoducho pohodlné. Pamätajte ale, že funkcionalita má bezprostredný vplyv na cenu kotla.

Vymieňame plynový kotol

Nový kotol a cena práce

Obstaranie nového kotla na ohrievanie kvapalným plynom so sebou nesie aj dodatočné práce. Bude potrebné demontovať starý kotol a nainštalovať nový. Pravdepodobne sa nevyhnete ani výdavkom spojeným s kominárskymi prácami a nezabudnite pripočítať ani cenu montážnych materiálov, termostatu, čidiel, revízií a tiež samotného uvedenia do trvalej prevádzky. Celkovo sa cena inštalácie môže pohybovať aj okolo 750 € a to bez samotného kotla. Cenu samozrejme berte ako orientačnú, určite nájdete lacnejšie, ale aj drahšie ponuky. Všetko záleží na kvalite prevedenia, ale tiež aj na lokalite. Inštalácia v Bratislave bude pravdepodobne drahšia ako podobná služba niekde na dedine  alebo v malom meste.

Návratnosť investície

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa jedná o pomerne veľkú investíciu. Musíme ale zohľadniť, že náklady na inštaláciu sa pomerne rýchlo vrátia, pretože nové plynové kotle sú oveľa efektívnejšie než staré modely, takže výrazne ušetríte na ich prevádzke. A v porovnaní s kotlami na tuhé palivá je návratnosť ešte mnohonásobne vyššia. Ohrievanie kvapalným plynom totiž vychádza podstatne lacnejšie. Investícia je výhodná aj z ekologického hľadiska. Pri spaľovaní zemného plynu totiž dochádza k uvoľňovaniu minimálneho množstva popolčeka, oxidu siričitého a uhoľnatého a uhľovodíkov. Môžeme ho teda považovať za jeden z najčistejších zdrojov energie. Mohlo by sa zdať, že to s finančnou stránkou veci nesúvisí, ale v konečnom dôsledku áno. Ak totiž budeme naše životné prostredie šetriť, vyhneme sa ako spoločnosť výdavkom na jeho obnovu v budúcnosti. O to dobré čo máme sa musíme starať. Ohrievanie kvapalným plynom je jedným z najlepších riešení ako to dosiahnuť.

Čítané: 2250 x