Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

3+1 tip na výber solárnej sprchy do záhrady

Datum: 05.09.2022

Krásna zelená veľká záhrada s ležadlami, slnečníkom a bazénom. Čo ešte chýba? Solárna sprcha. V lete je sprcha skvelým zdrojom osvieženia a zároveň vás zbaví nečistôt ešte pred vstupom do bazéna.

výber solárnej sprchy do záhrady

V dňoch, keď slnko svieti o sto šesť, je vítaný akýkoľvek zdroj osvieženia. Nemusíte hneď skákať do bazéna, nechajte na seba dopadnúť kvapky vody zo sprchy. Solárne zariadenie nezaberá veľa miesta, a nie je ani náročné na obsluhu.

Ako funguje solárna sprcha?

Solárnu sprchu si možno predstavujete ako vrecko na vodu, ktoré zavesíte niekde na strom a necháte ho celý deň (a možno aj dlhšie) ohrievať vodu. Množstvo vody potom závisí od veľkosti nádoby. Ale práve také sú cestovné solárne sprchy, ktoré sú ideálne pre športovcov alebo horolezcov. Pre záhradné účely vyzerá takáto sprcha úplne inak.

Telo sprchy, ktoré je vyrobené z plastu alebo z hliníka a slúži ako zásobník vody a solárny kolektor v jednom. Na ohrev vody nepotrebujete nič viac, ako slnečné lúče. Šetrí peniaze a je šetrný k životnému prostrediu.

Vedeli ste, že teplotu vody v solárnej sprche môžete regulovať rovnako, ako ste zvyknutí pri bežnom sprchovaní? V horúcich dňoch môže teplota vody vystúpiť až na 60 °C.  Čo si budeme hovoriť, pod takú horúcu vodu sa nikto nepostaví. Súčasťou sprchy je zmiešavacia batéria, ktorá vám umožní namiešať vodu presne podľa vašich predstáv.

Ako si vybrať solárnu sprchu?

Predtým, ako si začnete vyberať, musíte si ujasniť, aký druh solárnej sprchy potrebujete. Koľko ľudí ju bude používať, akú veľkú nádrž na vodu potrebujete, kde ju umiestnite a čo od nej očakávate.

Prvý krok: aký typ solárnej sprchy si vybrať?

Nainštalujete sprchu v záhrade a necháte ju tam, alebo ju budete prenášať z miesta na miesto? Môžete si vybrať medzi:

  • Pevnou solárnou sprchou, ktorú nainštalujete do pevného základu a ona tam bude stáť.
  • Prenosnou solárnou sprchou s ľahkou konštrukciou.

Vedeli ste, že pevná solárna sprcha je robustnejšia, má väčší zásobník vody a väčšinou má aj oplachovanie nôh? Prenosná je lacnejšia, ale kapacita vody je menšia a kvalita je tiež nižšia.

Druhý krok: veľkosť nádrže na vodu

Veľkú úlohu tu zohráva počet osôb, ktoré budú sprchu pravidelne používať. Rozhodne nesiahajte po obrovskej nádrži len preto, že sa k vám raz za rok príde okúpať návšteva. Na druhej strane musíte zabezpečiť, aby sa každý, kto chodí pravidelne do bazéna, mohol osprchovať.

Náš tip: Na rýchlu sprchu pre dve osoby stačí osemlitrový zásobník, ale pre rodinu potrebujete aspoň 20 litrov. Ak bude sprchu používať viac osôb, je potrebná 40-litrová nádrž na vodu.

Čítané: 2712 x