Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Bývanie Feng Shui

Datum: 08.02.2011

Feng Shui je starobylé čínske učenie zaoberajúce sa vzťahom človeka a jeho životného priestoru v čase. Ide vlastne o dosiahnutie harmónie v bývaní. Názov Feng shui je pomerne nový - vznikol asi len pred 500 rokmi.

Feng Shui je starobylé čínske učenie zaoberajúce sa vzťahom človeka a jeho životného priestoru v čase. Ide vlastne o dosiahnutie harmónie v bývaní. Názov Feng shui je pomerne nový - vznikol asi len pred 500 rokmi. Doslovne toto slovo znamená „voda a vietor“, čiže v podstate prírodné prostredie. Predtým bolo toto učenie známe pod názvom Kanyuy, čo vyjadruje spojenie neba a zeme. Dôkazy o existencii Feng shui sa našli v hroboch až 6000 rokov starých, čo znamená, že toto učenie bolo známe dávno predtým ako vznikol jeho dnes používaný názov.

Feng shui má 2 hlavné školy - školu formy a školu kompasu. Dôležitou súčasťou sú i jin a jang, čo sú dve navzájom opačné a dopĺňajúce sa sily, ktoré sa nachádzajú v každej živej i neživej časti vesmíru. Feng shui pracuje s polaritou jinu a jangu, ale i s piatimi elementmi - oheň, voda, zem, drevo, kov- a jeho cieľom je dosiahnuť medzi nimi harmóniu prostredníctvom farieb, tvarov, materiálov, vôní a zvuku.

Princípy učenia Feng Shui sa využívajú pri navrhovaní a zariaďovaní rôznych priestorov, či už ide o domy, byty, pracoviská, záhrady alebo dokonca celé mestá. Ide o snahu nastoliť v týchto priestoroch harmóniu a umožniť tak nerušené prúdenie energie čchi, ktorej množstvo a kvalita majú priamy vplyv na zdravie a vitalitu.

Množstvo ľudí si dnes svoje domovy prispôsobuje podľa princípov učenia Feng Shui, a preto nie je prekvapivé, že už aj na Slovensku sa chystá realizácia bytového domu v tomto duchu. Ide o bytový dom, ktorý sa bude nachádzať v Bratislave a pre klientov by mal byť prichystaný do leta 2011. Jedná sa o malý bytový dom ktorého súčasťou bude 10 dvojizbových bytov, oddelený od okolitých domov bude samostatnou vstupnou bránou. Byty budú mať rôznu výmeru, no všetky budú odpovedať princípom Feng Shui. Stavba bude nízkoenergetická, zateplená, zvukovo izolovaná, ekologická a byty budú nadštandardne vybavené.

 Ide o výnimočný projekt s malým počtom bytov a podľa Petra Balogha z realitnej kancelárie Negotiant sa ani nevie o ďalších plánovaných rezidenčných projektoch v duchu FENG SHUI.

Čítané: 662 x