Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Doprajte si francúzsky luxus vo vašej záhrade

Datum: 22.04.2010

V období stále pretrvávajúcej hospodárskej krízy majú dobre premyslené investičné rozhodnutia dvojnásobný význam. Kúpa bazéna môže byť prijateľným riešením pre rodiny s deťmi, ktoré každý rok riešia otázku, ako školákom vyplniť dni počas prázdnin. Domáci bazén umožní (nielen) počas letnej sezóny tráviť čas s rodinou a ušetriť finančné náklady  za pobyt pri vode či dovolenku pri mori. Ak zrátate sumy za dopravu, ubytovanie a ďalšie výdavky spojené s dovolenkou mimo domu rýchlo zistíte, že  domáce kúpalisko vo vašej záhrade môže byť skutočne výhodným riešením.

Kúpa bazéna ako rozumná investícia

Na trhu sú v ponuke mnohé značky, ktoré ponúkajú rozličné riešenia zabudovania bazénov do zeme, viaceré typy filtrácie, krytia, či dizajnové riešenia. Samozrejme, aj cenová škála je tým pádom pomerne široká. Často preto vyvstáva otázka, ako si z rozmanitej ponuky správne vybrať. Rozhodovať sa možno na základe viacerých kritérií. V zásade platí, že ak chcete bazén vkusne začleniť do exteriéru vášho domu a zároveň aj zabezpečiť jeho bezproblémové „zimovanie“, mali by ste svoju pozornosť sústrediť na produkty vyznačujúce sa modernými materiálmi a nadčasovými technológiami vyhotovenia. Zodpovedný výber ocení nielen vaša peňaženka, ale najmä vaši najbližší, pretože kvalitný bazén spoľahlivo poslúži viacerým generáciám.

Skôr ako začnete...

Ak ste sa rozhodli pre bazén zapustený do zeme, treba si uvedomiť, že najdôležitejšie je vybrať vhodné miesto, kde bude pýcha vašej záhrady umiestnená. Rozhodnutie o lokácii by malo byť výsledkom dôkladnej úvahy, keďže bazén je investícia na dlhšie časové obdobie. Treba si uvedomiť, koľko vody sa odparí z tak veľkej vodnej plochy do okolitého vzduchu a vopred zabezpečiť ochranu konštrukcie Vášho domu pred korodovaním. Pred kúpou je tiež vhodné zvážiť, či pri bazéne budete len oddychovať, alebo bude slúžiť aj na udržiavanie kondície.

 

Kde hľadať kvalitu

Francúzska spoločnosť Desjoyaux patrí na trhu k renomovaným značkám, ktoré majú vo svojej ponuke širokú paletu záhradných bazénov vo viacerých farebných vyhotoveniach. Zákazník si zároveň môže k svojmu bazénu  vybrať aj vhodné zastrešenie. Mimoriadne obľúbené je tzv. bezkolajnicové super nízke zastrešenie, ktoré svojim elegantným dizajnom zapadne do každého prostredia. Zároveň spĺňa aj bezpečnostnú funkciu, keďže bezkolajnicový systém eliminuje riziko úrazu.

 Unikátne riešenie z Francúzska

Pri prevádzke vonkajšieho bazéna vás môže stretnúť viacero nepríjemných komplikácií. Najčastejšie problémy vznikajú pri nedostatočnom tesnení filtrácie, pri ktorom dochádza k úniku vody z bazéna, čo vás pri cene vody môže vyjsť dosť draho. Ďalšie problémy vzniknú pri  čistení filtra, v ktorom sa zachytávajú nečistoty z bazéna. Sezónne vonkajšie bazény sú zvlášť náchylné k znečisteniu, keďže sú vystavené bezprostrednému vplyvu okolia. Najmodernejšie riešenia francúzskeho výrobcu bazénov Desjoyaux vás spoľahlivo zbavia všetkých nástrah, ktoré na vás číhajú pri údržbe vášho súkromného letného kúpaliska. Základom je systém tzv. skrytého debnenia, ktoré predstavuje realizáciu stavby pomocou tzv. strateného bednenia z polypropylénových dielov so šírkou 25 cm. Do pripraveného bednenia, ktoré tvorí steny bazénu, je vložená oceľová výstuž. Bednenie stojí na podložkách, takže po vyliatí stien a dna bazénu (železobetónová armovaná doska), tvorí nosná konštrukcia bazénu úplne kompaktný celok. Po vytvrdnutí betónu je bazén osadený špeciálnou fóliou z PVC, ktorá je uchytená do profilu na hornom okraji bednenia. Ďalším krokom k bezproblémovému bazénu predstavuje systém bezpotrubnej filtrácie. Vďaka francúzskemu patentu, ktorý nevyžaduje potrubné rozvody, je výsledkom kompaktný bazénový skelet bez otvorov a dlhých metrov potrubných rozvodov spôsobujúcich poruchy a časté úniky vody. Systém bezpotrubnej filtrácie po vstupnom nastavení funguje úplne automaticky a znečistené filtre stačí oprať v práčke. Kompaktné filtračné jednotky môžu byť zabudované do prístupového schodiska alebo priamo do mobilných schodíkov.

 Aby prinášal iba radosť

Záhradné bazény a priezračná voda robia v letnej sezóne radosť najmä deťom a sú pre nich veľkým lákadlom. Neodmysliteľným doplnkom rodinného bazéna by preto rozhodne mal byť niektorý z ochranných prvkov. „Svojim zákazníkom vždy odporúčame zabezpečiť ich nový bazén proti neželaným pádom. Ako účinné sa nám osvedčilo namontovanie aquasenzoru, zakrytia bazéna (plachty – zimná, univerzálna, žalúzie), zastrešenia (nízke oblúkové, super nízke, podchodové) či ochranného zábradlia. Elektronický detektor, ktorý upozorňuje na pád do vody, predstavuje tiež jeden z ochranných prvkov. Ide o tzv. aquasenzor kombinovaný so solárnou sirénou“, vysvetľuje dôležitosť zabezpečenia Rudolf Pejša zo spoločnosti Desjoyaux. „Nevyhnutná je aj úprava okolia bazénu. Povrch terénu nesmie byť klzký, aby nedošlo k úrazu. Nebezpečné môžu byť predovšetkým kamenné alebo keramické dlažby bez protišmykovej úpravy“, zdôrazňuje na záver.

 

Horúce slnko, blankytne modrá obloha a priezračná vodná hladina, ktorá láka k osvieženiu. Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí milujú kúpanie a rozhodli ste sa dopriať vašej rodine malé súkromné kúpalisko v pohodlí vášho domova, mali by ste pamätať na to, že bazén by mal byť zdrojom radostí a nie starostí.  Rozmýšľajte teda ekonomicky a zvoľte si také riešenia, ktoré ušetria vaše peniaze za opravy a ďalšie výdavky spojené s nákladnou údržbou zložitých systémov.

Čítané: 670 x