Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Keď sa bazén budí k životu

Datum: 27.04.2011

Sezóna sa pre bazény začína už na jar. A aj keď je do letného kúpania ešte ďaleko, majitelia rodinných bazénov začínajú  pomaly premýšľať nad ich postupným sprevádzkovaním.

Načasovanie

Názory na to, kedy je vhodné bazén prebudiť zo zimného spánku sa rôznia. Zo skúsenosti treba okrem počasia a kalendárneho dátumu zohľadniť aj ďalšie faktory. Patrí medzi ne druh bazénu, spôsob jeho zakrytia, alebo dokonca umiestenie. Základným kritériom však zostávajú teploty. Vhodná doba na uvedenie bazéna do prevádzky je v čase, keď už vonku nezvykne mrznúť a  teplota vody sa ustáli nad 10 ºC, čo najčastejšie býva na prelome marca a apríla. Radosť z kúpania si ako prví môžu dopriať majitelia zastrešených bazénov, ktorí vsadili na podchodové zastrešenie. Teplota pod ním je príjemná už od skorej jari a umožní pohodlný relax nielen v bazéne, ale aj v jeho okolí. Pomerne skoro si zaplávate aj v prípade, že máte nad bazénom nižšiu strechu. Pohyb v jeho blízkosti si však užijú asi len otužilci.

Riziká

Na včasnú jarnú údržbu by mali pamätať rovnako majitelia zapustených ako aj nadzemných bazénov. Neošetrená voda môže mať za následok poškodenie bazénových fólií a s postupným otepľovaním sa zvyšuje riziko znehodnotenia aj samotnej vody.  V praxi to znamená, že ak by ste sa rozhodli odzimovať bazén až tesne pred letom, môže vás po odkrytí zimnej plachty čakať nepríjemné páchnuce prekvapenie. Vtedy sú len 2 možnosti. Buď sa pokúsite bazén dostať do kondície za pomoci chémie, alebo ho nanovo napustíte. Treba však poznamenať, že ani jedno riešenie nie je lacné. To, ako rýchlo sa váš bazén „spamätá“ po zimnej odstávke, závisí aj od toho, ako dôsledne prebehlo jeho zazimovanie. Dôležité je najmä, či bola z filtračného systému odstránená všetka voda a na hladinu položené špeciálne plaváky. Obe opatrenia sú  významnou súčasťou ochrany pred rozpínajúcim sa ľadom, ktorý mohol cez zimu potrhať trubice a poškodiť steny bazéna.

Ako správne ošetriť bazén po zime?

Za predpokladu určitých skúseností je možné prácu spojenú s od zimovaním bazéna vykonať aj vo vlastnej réžii. Nie je však na škodu zveriť ju do  rúk odborníkom, ktorí vám nielenže po zime bazén sprevádzkujú, ale ešte aj poradia ako s ním počas sezóny zaobchádzať tak, aby prinášal len samotný úžitok. Bez ohľadu na to, pre aké riešenie sa vo finále rozhodnete,  nasledovné riadky vám pomôžu zorientovať sa v objeme a náročnosti práce spojenej s predsezónnou údržbou bazéna.

1.      Čistenie bazéna

Po odkrytí bazénu a uprataní plavákov je potrebné odstrániť nečistoty z jeho bezprostredného okolia. Následné je treba zbaviť hrubej špiny aj samotný bazén. Skvelú službu v tomto prípade urobí mechanický vysávač, ktorým hravo vyčistíte steny aj dno bazéna. Potom už môžete bez problémov bazén napustiť  vodou do výšky približne 10 cm pod okraj.

2.      Filtrácia

Zapojenie filtrácie, alebo filtračnej jednotky je lepšie zveriť do rúk odborníkom. Ak sa však rozhodnete konať na vlastnú päsť, dávajte si pozor na uzemnenie a nezabudnite vyskúšať funkciu prúdového chrániča. Filtračnú jednotku vyskúšajte až po zavedení čerpadla. Ešte pred jej spustením je potrebné  oprať v bežnej práčke filtračné vložky, ideálne niekoľkokrát za sebou.

3.      Úprava vody

Bezprostredne po naplnení bazéna vodou je potrebné vykonať jej prvé ošetrenie. Upravuje sa predovšetkým pH, ktorého ideálna hodnota je medzi 7,2 – 7,6. V prípade potreby sa voda nárazovo dezinfikujte pomocou šokovej chlorácie (na 50 m3 vody cca 25 malých šokových tabliet alebo 300 g granulátu) a pridáva sa aj regeneračná dávka prípravku pre odstránenie rias (Algicide). Tým sa voda zbaví mikrobiologických zárodkov a organických nečistôt. Po chlórovej terapii je potrebné približne na dva dni spustiť filtráciu na trvalý chod.  Urýchľovať ju spustením proti prúdu sa veľmi nevypláca. Zvyšuje sa tým filtračná rýchlosť a klesá účinnosť. V prípade, že ste zvyknutí na dezinfekciu používať iný systém, napr. elektrolýzu, dbajte na to, aby pred jej spustením bol už bazén v perfektnom stave a dezinfekcia bola v údržbe poslednou bodkou.

Podľa Rudolfa Pejšu zo spoločnosti bazény Desjoyaux je včasné odzimovanie bazéna prvým krokom ku krásnemu letu plnému kúpania. Tým druhým je pravidelná údržba spojená so starostlivosťou o vodu a okolie bazéna, ktorá sa vám vráti v podobe pravého letného relaxu.

__________________________________________________________________________________________

Francúzsku spoločnosť Desjoyaux na Slovensku zastupujú nasledovní predajcovia:

Bazény SLOVENSKO spol.s.r.o. – Bratislava, BADEO s.r.o. – Prešov

Viac informácií sa dozviete na:

www.bazenysnov.sk, www.zastreseniasnov.sk, www.virivkysnov.sk a www.desjoyaux.cz

Čítané: 683 x