Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Bazén na poslednú chvíľu

Datum: 28.05.2010

Po zrelých úvahách ste sa predsa len rozhodli postaviť si bazén a teraz máte obavy, či sa to dá stihnúť tak, aby ste sa mohli kúpať ešte túto sezónu? Máme pre vás dobrú správu. Výstavbu bazéna môžete zrealizovať už za dva týždne. Netreba však zbytočne otáľať a pustiť sa do práce.

Stavba tradičného bazéna je pomerne časovo náročná. Väčšina výrobcov bazénov uvádza viac ako jeden kalendárny mesiac ako čas potrebný na kompletnú realizáciu celej stavby.

Výstavba bazéna zahŕňa nasledovné kroky:

  • Výkop jamy
  • Vybudovanie základov
  • Osadenie bazéna a filtrácie
  • Úprava okolia, položenie dlažby
  • Pokladanie výstelky bazéna
  • Inštalácia trysiek, dýz, svetiel a podobne
  • Napúšťanie bazéna

 

Ak chcete mať v záhrade kvalitné vodné dielo, žiaden z týchto krokov by ste nemali zanedbať. Na druhej strane je pravdou, že pri výbere bazéna, ktorý sa vyznačuje jednoduchosťou riešenia a kompaktnosťou vyhotovenia môžete ušetriť zopár dní a zároveň eliminovať zásahy do okolia bazéna.

 

Ako ušetriť čas a dopriať si kvalitu?

Kombinácia dvoch patentov – strateného debnenia a kompaktnej bezpotrubnej filtrácie umožňuje bezproblémovú, čistú a rýchlu stavbu. Unikátny stavebný systém spája polypropylénové diely s tradičným betónom. Môžete si tak dopriať krásny rodinný bazén ľubovoľných rozmerov a tvaru takmer kdekoľvek, aj na svahovitom či ílovitom pozemku. Najväčším zásahom do záhrady je vyhĺbenie jamy a betonáž. Steny bazéna tvoria samonosná konštrukcia a polypropylénové diely vyrobené presne na mieru každému zákazníkovi. Zapojenie kompaktného filtračného zariadenia robí vždy odborník pri akomkoľvek type filtrácie. Tradičná filtrácia predstavuje pomerne zložitú spleť potrubí, s ktorou sa musí počítať už pri vyhlbovaní jamy pre bazén. Systém bezpotrubnej filtrácie vám spoľahlivo uľahčí montáž a neskôr oceníte aj jednoduchú údržba takéhoto zariadenia. Jeho malé rozmery umožňujú úplné ukrytie jednotky napríklad do románskeho schodiska. Toto  riešenie vstupu do bazéna je ideálne najmä pre malé deti alebo naopak pre osoby so zníženou pohyblivosťou. Ponúka navyše možnosť inštalácie masážneho bloweru alebo protiprúdu.

Dať bazénu správny šat

Ďalším dôležitým krokom, ktorý si vyžaduje precízne prevedenie je pokrytie stien bazéna výstelkou. Možné nedokonalosti vzniknuté pri týchto prácach sú veľmi viditeľné a môžu pokaziť celkový dojem z  bazéna. Existuje viacero spôsobov, ako dať bazénu „šaty“. Časovo aj finančne náročná je metóda, pri ktorej sa bazén obkladá dlaždicami. Stavba má dlhú životnosť no možnosť zmien je tu minimálna. Ďalšou obľúbenou metódou je aplikácia  náterov, pri ktorej je síce jednoduchá údržba, no aj životnosť je tu kratšia. Steny a dno bazéna si môžete pokryť aj hrubou fóliou, ktorá sa zväčša pokladá na povrch bazéna v pásoch, ktoré sa zvárajú horúcim vzduchom. Jedná sa o pomerne náročný proces, pričom každý zvar je potenciálnym miesto pre neskorší únik vody. Ako najprijateľnejšie sa javí použitie takzvaného lineru. Vďaka zámkovej metóde trvá kompletné natiahnutie lineru na skelet jediný deň. Výhodou je, že liner sa pokladá na plochu bazéna v jednom kuse a tlak vody, ktorá sa postupne na liner napúšťa, zabezpečí perfektné priľnutie bez výpustov, spojov a otvorov na filtráciu.  Výhodou je, že liner sa dá kedykoľvek vymeniť a vy budete mať váš bazén ako nový.  

S patentmi spoločnosti Desjoyaux si vlastné kúpanie môžete užívať už toto leto. Stačí len vybrať vhodné miesto, kde bude ozdoba vašej záhrady nainštalovaná a tešiť sa na teplé dni.

Tip: Ak chcete byť tento rok trendový, vytvorte si v záhrade zelenú oázu. Máme pre Vás zopár rád ako domáce kúpalisko efektne začleniť do prostredia zelene.

  • V záhrade nemusíme mať vždy len klasický plavecký obdĺžnik. Vďaka tvarovej variabilite bazénov Desjoyaux sa váš bazén môže prispôsobiť prostrediu, čo umocňuje jeho prirodzený vzhľad.
  • Dôležitá súčasť bazéna, filtračná jednotka, sa dá v prípade bazénov Desjoyaux zabudovať priamo do schodíkov, čo  eliminuje rušivé momenty v okolí bazéna. 
  • V prípade, že si chcete užívať plávanie v súkromí a zároveň túžite po jednoliatej a prirodzene vyzerajúcej záhrade, je potrebné opatrne narábať s výberom farieb a materiálov.
  • Vhodne zvolené obrubné kamene dokážu zjemniť prechod od vodnej hladiny do prírodného prostredia.
  • Pre dojem jednoliatosti by vnútorná farba bazéna mala byť v čo možno najjemnejších odtieňoch.
  • Pamätať by ste mali aj na vhodné zastrešenie, bez ktorého sa exteriérový bazén nezaobíde. Praktické super nízke zastrešenie Desjoyaux spoľahlivo ochráni Váš bazén a zároveň nenaruší celkový vzhľad záhrady. 
  • Správnu atmosféru záhrade dodá aj posedenie z prírodných materiálov, ktoré môže byť umiestnené v bezprostrednej blízkosti bazéna.
  • Efekt pravej zelenej oázy zasa docielite výsadbou vlhkomilných rastlín, ktorým sa v okolí vodnej plochy darí. Priezračná voda v bazéne nielenže dá vyniknúť zeleni vo vašej záhrade, ale jej dodá aj osobitý, priam luxusný vzhľad.
Čítané: 927 x