Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Zaobstarajte si kvalitné bodové svetlá

Datum: 19.09.2011

Všetko o svetle

Kupujete alebo prestavujete dom? Potom nezabúdajte ani na dôležitú súčasť každého bývania – osvetlenie, či už bodové svietidlá alebo exteríerové.. Bez neho toho totiž veľa neurobíte.

Hlavné i doplnkové

V priestoroch, v ktorých bývate je treba kombinovať rôzne druhy svetla. To umožní dokonalé osvietenie podľa funkcie a konkrétnych požiadaviek tej  ktorej miestnosti. Ako hlavné svetlo sa prevažne používa teplé a rozptýlené svetlo. Hlavné alebo celkové osvetlenie musí dodať svetlo rovnomerne do celej miestnosti. Zdrojom najlepšieho celkového osvetlenia sú závesné lampy  (na strope).

Tip: Ak nasmerujeme svetlo z týchto lámp dohora, strop vytvorí reflektor, z ktorého sa svetlo odrazí do celej miestnosti.

Vhodnými svetelnými zdrojmi sú aj svietidlá umiestnené na strope, takzvané stropnice. Svietidlo namontované na strope dodá celej miestnosti rovnomerné svetlo. Pokiaľ prúd alebo odraz tohto svetla mieri hore, strop reaguje ako reflektor. Ak svetlo namierime dolu, musíme ho zatieniť, aby sme eliminovali oslnenie. Ak pridáme svetelný stmievač, stropné svetlo sa stane zdrojom mäkkého doplňujúceho svetla v pozadí a zároveň plnohodnotným centrálnym osvetlením celej miestnosti.

Bodové svietidlá sú možnosťou dekoratívneho i funkčného osvetlenia v celom byte. Bodové svetlá možno nájsť i v kategórii kúpeľňové svietidlá, ktoré by mali splňovať základné bezpečnostné pravidlá, keďže v kúpeľni je iná vlhkosť než v ostatných miestnostiach.k

Robíte si zálusk na exteriérové svietidlá? Máme pre vás niekoľko zaujímavých tipov, vašu záhradu doviesť k dokonalosti:

  • Pre nasvietenie prízemných záhonov sú najvhodnejšie lampy s priehľadnými tienidlami.
  • Vonné sviečky záhradu krásne prevoňajú.
  • V prípade solárnych svetiel skontrolujte, či sú súčasťou balenia špeciálne batérie.
  • O zapínanie svetiel sa môžu postarať čidlá.
  • Káble je vhodné zakopať do zeme v ochrannej trúbke.
Čítané: 715 x