Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Vyberáme posteľnú bielizeň ... aj ako darček na Vianoce

Datum: 18.11.2011

Výber správnej posteľnej bielizne by sme nemali podceniť. Pri jej výbere je dôležité zohľadniť niektoré kritériá, ako je ročné obdobie, vlastnosti tkaniny, mechanické ošetrenie, vlastný vkus či dokonca súčasné trendy. Ak zvažujete kúpu obliečok ako darček na Vianoce, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi. V Maxane si určite vyberiete!

Ktorá posteľná bielizeň je teda pre vás tá najvhodnejšia?

Klasikou, ktorá nikdy nesklame, sú obliečky z bavlny. 100% bavlna je dnes pri výrobe posteľnej bielizne najpoužívanejším materiálom. Prečo? Má veľmi dobrú pevnosť a odolnosť, a tak i pri častom praní nedochádza ku skracovaniu jej životnosti. Bavlna má oproti vlne a ľanu jemné vlákna, preto je veľmi príjemná na dotyk. Zo všetkých prírodných materiálov (okrem bambusu) má najlepšiu saciu schopnosť. Nevýhodou naopak môže byť to, že sa bavlna ľahko krčí, žmolkuje a len obmedzene chráni proti chladu. Môžete sa stretnúť i s tzv. Jersey (žerzej), čo je 100% čistá česaná bavlna, veľmi jemná a ľahko sa udržuje - nevyžaduje žehlenie. Bavlnený žerzej príde vhod predovšetkým v zimných mesiacoch.

Medzi ďalšie 100% bavlny patrí krep. Táto bavlna je strojovo tvarovaná, má vlnitý povrch, ľahko sa riasi a spravidla sa nekrčí - nemusí sa žehliť. Kto sa nechce moriť so žehlením, môže zvoliť aj lacnejšiu variantu - krepové obliečky z polyesteru.

Ďalšou tkaninou používanou pri výrobe posteľnej bielizne je počesaná bavlna s obojstranným vlasom, známa pod názvom flanel. Flanel je pomerne ľahký, mäkký a príjemný materiál. A predovšetkým veľmi hrejivý. Preto ak neviete aké obliečky na zimu, tak rozhodne flanel! Existuje flanel bavlnený a vlnený. V prípade posteľnej bielizne sa stretnete skôr s flanelom bavlneným.

Za najkvalitnejší materiál pre posteľnú bielizeň je považovaný ľan. Je to veľmi odolná tkanina a čím viac sa perie, tým je mäkšia a príjemnejšia. Navyše je savá a má prirodzené antibakteriálne vlastnosti. Ľan dobre znáša vysoké teploty, môžeme ho teda žehliť aj mangľovať.

Veľmi jemným a hladkým materiálom je satén. Jedná sa o tkaninu, ktorá sa vyrába prevažne z prírodného hodvábu, viskózy, polyesteru alebo polyamidu. V prípade posteľnej bielizne sa stretnete i s bavlneným saténom. Satén sa ľahko žehlí, ale nesmie ho dávať do sušičky. Predovšetkým ho oceníte počas horúcich letných dní. A pre svoj lesk pôsobí veľmi luxusne.

Ak túžite po ozajstnom luxuse, tak siahnite po hodvábnych obliečkach. Hodváb má vynikajúce termoregulačné vlastnosti, môžete sa s ním teda prikrývať v zime aj v lete. Dokonca hreje lepšie než bavlna a k tomu má rovnako ako bavlna výborné sacie schopnosti.

Poslednou novinkou sú obliečky z mikrovlákna - mikroplyšu (100% polyester), ktorý je veľmi príjemný na dotyk, mäkučký a hebučký. Tiež ideálny na zimu!

Ak chcete mať svoj vankúš a prikrývku v súlade s tohtoročnými hitmy. tak si vyberte obliečky z prírodného materiálu ako je práve hodváb, bavlna, ľan či bambus. Farby voľte podľa interiéru spálne, nebojte sa originálnych motívov a vzorov. Zaujímavá je aj posteľná bielizeň, ktorá má odlišný vzor na spodnej a vrchnej časti obliečky. V Maxane kúpite aj detské obliečky s obľúbenými rozprávkovými motívmi.

Čítané: 833 x