Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Svet pôžičiek v kocke

Datum: 11.12.2011

Vo svete pôžičiek a úverov sa akoby vrece roztrhlo s mnohými novými, lepšími, flexibilnejšími spôsobmi, ako si požičať peniaze. Dnes je na trhu novým fenoménom pôžička online, ktorá si získava stále viac a viac zástancov vďaka svojej jednoduchosti a dostupnosti.

Samozrejme existujú aj rôzne iné nové produkty, ktoré sľubujú zlepšenie vašej finančnej situácie, avšak tieto pôžičky nemusia byť vždy také výhodné, ako sa zdá. Preto sme pre vás pripravili krátky prehľad typov pôžičiek.

Základným rozdelením týchto finančných produktov je na úvery a pôžičky. Úverové financovanie je poskytované bankovými subjektami a riadi sa obchodným zákonníkom, zaťiaľ čo pôžičky poskytuje nebankový sektor a riadia sa občianskym zákonníkom. V praxi to ale pre žiadateľa o pôžičku neznamená takmer žiadne rozdiely.

Základná pôžička, čí úver býva poskytovaná ako súkromným sektorom, tak aj bankovými spoločnosťami. Býva poskytovaná účelovo, aj bezúčelovo. Pri niektorých pôžičkách býva požadované ručenie majetkom, zatiaľ čo pri iných postačí doloženie trvalého príjmu, aby poskytovateľ pôžičky mal istotu, že budete schopní svoje dlhy splácať. V prípade, že je na poskytnutie pôžičky nutné ručenie nehnuteľnosťou, nazýva sa tento produkt hypotéka. Väčšinou býva účelová, avšak existuje aj tzv. Americká hypotéka, ktorá je poskytovaná na čokoľvek.

Pri pôžičkách a úveroch sú základnými faktormi pri rozhodovaní úrok a RPMN (ročná percentuálna miera nákladov), ktoré ukazujú, o koľko percent požičané peniaze preplatíme. Vo všeobecnosti platí, že so zvyšujúcim sa rizikom poskytnutia pôžičky sa zvyšuje aj úrok. Preto sú práve pri hypotékach najnižšie úroky. Banka má totiž istotu, že nepríde o svoje peniaze.

Existujú nové rýchle spôsoby pôžičania peňazí, ako napríklad rýchla pôžička online. Jej vybavenie je veľmi jednoduché. Býva poskytovaná bezúčelovo, čo však zvyšuje jej rizikovosť a tým sa zvyšuje aj úrok a RPMN. Ak teda potrebujete peniaze rýchlo, a nechcete uvádzať, na čo ich použijete, budete si musieť priplatiť.

Čítané: 1138 x