Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Zlato

Datum: 27.09.2010

Zlato je chemický prvok ktorý pozná snáď každý. Už od staroveku sa teší zlato veľkej priazni ale je to veľmi obľúbený vzácny kov i dnes. Tento kov je natoľko podmanivý že v histórii nájdeme mnoho zmienok o zlatých horúčkach, keď množstvo ľudí bolo ochotných opustiť svoje domovy a vydať sa na výpravu hľadať zlato. V súčasnosti je zlato dostupné ľuďom oveľa viac ako kedysi - nemusia chodiť na výpravy a zlato hľadať ale môžu si ho jednoducho kúpiť. Zlato je dnes obľúbené nielen v podobe šperkov ale i ako investičné zlato.

Zlato - rozumná investícia

            V dnešnej dobe nájdeme málo trvalých istôt v každej oblasti života ale hlavne v oblasti investícií. Prichádzajú krízy a rôzne iné rany ktoré zhoršujú ekonomiku a ľudia tak často prichádzajú o svoje peniaze. Takže nájsť v súčasnosti tú správnu komoditu na investovanie je veľmi ťažké. Do čoho sa tedá stále oplatí investiovať a mať pri tom isté že o svoje peniaze neprídete? Odpoveď na túto otázku je jednoduchá - do zlata. Investovanie do zlata je výhodné z viacerých dôvodov - napríklad zlato je oslobodené od platenia DPH v celej Európe. Keďže zlato nie je nevyčerpateľná surovina v prírode jeho množstvo klesá a tým pádom klesá i jeho produkcia, čo znamená že cena zlata sa naopak neustále zvyšuje. Pri investovaní do zlata síce nemáte zisk v podobe úrokov ako pri investovaní v bankách a sporiteľniach ale v dnešnej ťažkej dobe je to istota že o svoje investované peniaze neprídete. Výhodou pri investovaní do zlata je i to že ste vlastníkom tohto zlata a môžete ho kontrolovať. Pozitívom je aj to že využitie zlata sa neustále rozširuje a tak rastie dopyt po tomto kove v šperkárstve a zlatníctve no i v oblasti medicíny, počítačov a astronautike.

 

Rôzne podoby zlata

Zlato nenájdete len v podobe šperkov ale zlato má množstvo iných podôb ako napríklad zlaté tehly a zlaté mince. Zlaté tehly sú razené alebo liate - podľa technológie ich výroby. Ak chcete investovať väčšie množstvo peňazí vhodné sú liate tehly, ktoré sú dostupné v hmotnostiach 250, 500 a 1000 gramov. Súčasťou každej zlatej tehly je i  logo rafinéra, hmotnosť tehly, rýdzosť zlata, punc a výrobné číslo danej tehly. Každá takáto tehla musí mať i prislúchajúci certifikát ktorý dokladá tieto parametre. Ak chcete investovať menší obnos peňazí tak vhodnou formou investovania do zlata je kúpa zlatých mincí a razených tehiel ktoré majú hmotnosti do 100 gramov. Čo s takouto investíciou robiť ďalej je už na Vás - môžete si zlato uložiť v bankovom trezore, doma alebo ho môžete zakopať na bezpečnom mieste.

Čítané: 781 x