Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Tajomstvo výberu správneho advokáta

Datum: 25.11.2014

Každý sa môže ľahko dostať do situácií , ktorých riešenie si vyžaduje právnu pomoc. Na Slovensku je mnoho advokátov a advokátskych kancelárií. Napríklad, právne služby v Bratislave ponúka široké spektrum advokátov.  Hoci sa zdá, že výber je široký, treba vedieť rozoznať kvalitu a kvantitu.

Široká ponuka vs. špecializácia

Ako široké spektrum služieb, tak aj špecializácia má svoje výhody a nevýhody. Široká ponuka advokátskej pomoci môže naznačovať rozhľad v jednotlivých oblastiach práva. Taktiež takéto spektrum služieb predznamenáva veľkosť samotnej advokátskej kancelárie. Pri väčších advokátskych kanceláriách, ktoré už majú za sebou niekoľko úspešných sporov, je väčšia možnosť, že cena služieb bude omnoho vyššia ako u špecialistu. Špecialisti sa naopak často zameriavajú na kritické oblasti práva, ktoré sú citlivé a takáto špecializácia vám v prípade potreby môže prísť vhod. Treba však sledovať aj referencie a úspešnosť daného špecialistu, lebo nie je špecialista ako špecialista.

Ten správny právnik pre Váš prípad

Referencie, prax a titul je to čo hľadáte! Vysoké školy dnes vyprodukujú veľké kvantum právnikov a preto je na mieste obozretnosť pred nadviazaním spolupráce. Každý advokát by mal mať okrem titulu úspešne zložené advokátske skúšky a minimálnu 5 ročnú prax v odbore. Netreba však všetko nechať na náhodou, titul a prax neznamenajú  kvalitu, preto je vhodné sledovať aj referencie, poprípade informovať sa aj od známych, či nemajú skúsenosti s dobrým advokátom. Nápomocné môžu byť aj diskusné fóra na internete.

Pravda o výbere právnikov

Na každom detaile záleží. Ako už bolo povedané, hľadajte kvalitu a nie kvantitu. Dobré referencie sú často cennejšie ako titul z najlepšej školy. Prax je podstatná no nie zlomová, často mladý a dravý advokát vybojuje viac ako starší a opatrní. Nezabúdajte však sledovať aj chovanie advokáta. Empatia a záujem o váš problém sú dobrý znakom. Ochota spolupracovať a častá komunikácia sú gro dobrej spolupráce medzi advokátom a jeho klientom.

 

FOTO:  suphakit73 freedigitalphotos.net

Čítané: 5078 x