Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Hrozí Vám exekúcia? Postavte sa jej čelom!

Datum: 05.05.2015

Žiť na dlh je trendom súčasnej doby. Za posledných 5 rokov bol zaznamenaný rast novo poskytnutých pôžičiek rádovo o desiatky percent. Údaj nie je možné presne vyčísliť, pretože ľudia si nepožičiavajú iba od bánk či inštitúcií, ktoré poskytujú štatistiky, ale i od nebankových spoločností, ktoré informácie neposkytujú. Medzi najčastejšie pôžičky patria úvery na bývanie a rôzne kreditné karty / kontokorenty, ktoré banky takmer „vnucujú“ svojim klientom bez ohľadu na ich bonitu.

V posledných rokoch sú na vzostupe tzv. rýchle pôžičky pred výplatou. Hlavným znakom týchto pôžičiek je okamžité schválenie finančných prostriedkov takmer komukoľvek. Aj keď sa jedná o relatívne malé sumy (rádovo v desiatkach eur), patria tieto pôžičky medzi najzradnejšie a najdrahšie. Bývajú často útočiskom pre veľmi zadlžených ľudí, ktorým už žiadna banková ani nebanková inštitúcia nepožičia.

Ak vezmeme do úvahy hore uvedené fakty plus k tomu pridáme ľudský faktor (samoľúbosť, lenivosť, márnivosť, ľahkovážnosť…) a plus neočakávanú situáciu v podobe dlhodobej choroby, straty zamestnania či nejakej zložitej životnej situácie, máme pred sebou nebezpečný mix.

Exekúcia

Na mnohých zadlžených ľudí býva uvalená exekúcia. Preto si nižšie objasníme niekoľko základných faktov o exekútoroch, ich právach a možnej obrany.

Aké sú právomoci exekútora?

Exekútor je štátom určenou a splnomocnenou osobou na vykonávanie núteného výkonu súdnych a iných rozhodnutí (exekučná činnosť), ktorú vykonáva nestranne a nezávisle.

   S exekútorom musia spolupracovať všetky orgány štátnej správy, poisťovne, banky aj nebankové spoločnosti – ale predovšetkým dlžník. Ak by ste odmietli s exekútorom spolupracovať ide o tzv. súčinnosť, súd na návrh exekútora Vám môže udeliť pokutu až do výšky 820 € a to aj opakovane! Zároveň treba nezabúdať, že marenie úradného výkonu súdnej exekúcie Vaše konanie môže byť kvalifikované ako trestný čin marenia exekučného konania.

Exekútor:

  •  môže dlžníka predvolať na vysvetlenie či k súčinnosti a urobenie súpisu majetku.
  •  je oprávnený vstúpiť do dlžníkových osobných priestorov bez ohľadu na fyzickú prítomnosť dlžníka.
  • môže zhabať veci, ktoré následne vydraží.
  • volí formu výkonu exekúcie

Čo môže byť zabavené v exekúcii?


Exekútor Vám môže prakticky zobrať celý príjem do výšky tzv.

 nezabavitelného minima, ktorého výška je závislá od typu pohľadávky a tiež na tom, aké je Vaše životné minimum. To znamená, že sa to týka aj materskej, podpory v nezamestnanosti a prípadne ďalších príjmov. Výnimkou sú jednorazové sociálne dávky (pôrodné, pohrebné …), dávky v hmotnej núdzi a príspevky na bývanie.

Potom prichádza na rad exekúcia majetku, kedy exekútor zabavuje všetky hodnotné predmety. Exekúcii nepodliehajú veci osobnej spotreby alebo veci potrebné na výkon práce a majetok, ktorého zabavenie by odporovalo morálnemu kódexu (oblečenie, obvyklá výbava domácnosti, snubné prstene a zdravotnícke potreby).

--> Ďalšie informácie o exekúciách a exekútoroch

Ako teda na exekúcie?

Postavte sa svojmu problému čelom. Prestaňte sa ďalej zadlžovať. Preberajte úradné zásielky. Existuje fikcia doručenia, takže jedine Vy budete ochudobnený o aktuálne informácie a možnosť podať námietky a prípadnú súčinnosť exekútorovi. Komunikujte a hľadajte kompromisy ako s veriteľmi tak aj s exekútormi. Pokiaľ máte vidinu prísunu peňazí v blízkej dobe, je možné vďaka zákonným možnostiam vo forme komunikácie, súčinnosti či námietok apod. celý proces exekúcie odložiť o niekoľko týždňov i mesiacov.

Prvá oddlžovacia s.r.o.

Hore uvedené rady sú platné, ale nie vždy ľahko realizovateľné. Preto pokiaľ chcete mať istotu, že ste pre svoje oddlženie urobili maximum, obráťte sa na profesionálov. Medzi renomovanú spoločnosť patrí Prvá oddlžovacia s.r.o., ktorá Vám bezplatne dá cenné rady. Ponúka služby v podobe:

  • správy dlhov,
  • vybavenie osobného bankrotu,
  • poskytovanie pôžičiek na vyplatenie exekúcie.

Nedovoľte, aby Vám dlhy prerástli cez hlavu a volajte infolinku: 041 / 566 73 66 alebo vyplňte žiadosť online. Radi Vám pomôžeme. Prvá oddlžovacia s.r.o. má pobočky po celej Slovenskej republike!

Čítané: 4700 x