Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

3 chyby s peniazmi, ktoré vám vyprázdňujú peňaženku

Datum: 28.01.2016

Chyby patria k životu. Vďaka nim sa učíme. Ale keď ide o peniaze, je lepšie poučiť sa na chybách iných, ako urobiť vlastné, pretože niektoré vy vás mohli vyjsť poriadne draho.

Naše presvedčenia a postoje k peniazom určujú to ako ich využívame, a to následne ovplyvňuje koľko ich máme. Preto je nesmierne dôležité, aby mylné presvedčenia ľudí boli nahradené dávkou reality.

Preto sme pre vás prichystali 3 najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia s ich peniazmi.

Unáhlené rozhodnutia

Prvým chybným krokom, ktorý ľudia často robia, sú unáhlené rozhodnutia. Ide najmä o bezhlavé nakupovanie produktov alebo o finančné produkty, ktoré vidia v reklamách. V nich sa tu a tam niečo prikrášli. Spočiatku potom vyzerajú lákavo, ale neskôr sa z nich vykľuje nepríjemnosť, ktorú budete musieť najbližšie mesiace trpieť. Najčastejšie ide o rôzne skryté alebo zbytočné poplatky pri úveroch či poplatky za vedenie účtu.

Veci, bez ktorých sa nezaobídete

Ak si myslíte, že existujú veci, bez ktorých sa nezaobídete, nie je to úplne tak. Máte niekoľko základných potrieb ako jesť, piť, oblečenie a mať domov. Akonáhle sú uspokojené, voľba ostatných vecí ako luxusného oblečenie,  dovoleniek alebo áut je len na vás. Ak vidíte ostatných, že ich majú, to neznamená, že ich nevyhnutne potrebujete. Niekedy k šťastnému životu netreba veľa. Netreba sa preto zbytočne zadĺžiť len preto, lebo nemáte niečo, čo majú ostatní.

Ale neznamená to, že by ste si nemali dopriať alebo zobrať napríklad spotrebný úver na nové auto. Zamyslite sa však nad tým, či to naozaj potrebujete, alebo to chcete len preto, lebo to majú aj ostatní.

Urobte jeden záväzok: Nikdy sa nezadĺžte len preto, aby ste si mohli kúpiť drahé veci, ktoré neskôr aj tak nebudete potrebovať. Zamyslite sa vždy nad tým, či je to vaša skutočná potreba alebo len túžba.

Nechať sa zlákať finančnými produktmi, ktoré sa neskôr ukážu ako nevýhodné

Už sa vám stalo, že ste sa pre niečo rozhodli, ale potom ste dúfali, aby bolo možné vaše rozhodnutie zmeniť?

Nie ste v tom sami. Stáva sa to často a nielen pri finančných produktoch ako hypotéka alebo úver.

Často sa argumentuje výhodným úrokom, ale to ešte automaticky neznamená naozaj výhodnú ponuku. Ak aj na úrokoch zaplatíte trochu menej, viac môžete minúť na poplatkoch za poskytnutie a vedeniu úveru alebo za predčasné splatenie.

Dajte si preto pri výbere pôžičky záležať. Nemusíte zobrať hneď prvú ponuku, ktorá sa zdá výhodná. Zdanie predsa môže klamať. Pozrite si viacero ponúk a podmienky, ktoré vám najviac vyhovujú.

Čítané: 3402 x