Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Chýbalo mu 75 € pred výplatou a prišiel o niekoľko stovák…

Datum: 03.06.2016

Veľmi zaujímavý prípad sa stal nedávno jednému mužovi zo stredného Slovenska. Do výplaty mu zostávalo niečo vyše týždňa, keď zistil, že sa mu pokazilo auto, ktoré používal na prácu. Tomu, čo sa stalo potom, len ťažko uveríte...

Muž bol totiž vodičom z povolania, ktorý pracoval na živnosť a prepravoval rôzny tovar na menšie aj väčšie vzdialenosti. V momente, keď sa mu pokazilo auto, odhadovaná výška opravy bola zhruba „len 75 €“. To len je dôležité pre ponaučenie v budúcnosti. Na druhú stranu, auto bolo ešte pojazdné. Vzhľadom na to, že zákaziek bolo dosť, rozhodol sa, že to „riskne“ a auto ešte pár dní „vydrží“.

Ako vzniká škoda za 350 €

Spočiatku sa zdalo, že situácia nebude vôbec vážna, pretože aj napriek drobnej poruche auto jazdilo bez väčších problémov. Prvý sa ale objavil už onedlho, keď na tretí deň zrazu vo vedľajšom meste, keď sa muž vracal od zákazníka, auto nenaštartovalo. Našťastie, okolo šiel akurát jeho známy a po krátkej pomoci sa podarilo vozidlo rozhýbať.

Na ďalší deň bol pokoj a náš šofér prešiel niekoľko stoviek kilometrov, počas ktorých rozvozil všetok tovar, ktorý v daný deň mal. Keď ale nastalo nasledujúce ráno a muž chcel znova vyraziť za pracovnými povinnosťami, auto po druhýkrát odmietlo poslušnosť.

Tento krát to bolo už definitívne. Mužovi tak neostávalo nič iné, iba zopár dní počkať, kým mu na účet prídu peniaze, aby mohol zaplatiť opravu v miestnom servise. Aké veľké ale bolo jeho prekvapenie, keď po príchode do servisu zistil, že jazdením aj napriek poruche, si spôsobil ešte väčšiu škodu. Tá sa napokon vyšplhala až na 350 €, čo bolo takmer 5-krát viac, ako pôvodná suma...

Aké ponaučenie si z toho zobrať?

Veľa ľudí možno teraz pokrúti hlavou a povie si, že bola úplná hlúposť riskovať ešte väčšie problémy a jednoducho bolo najlepším riešením prestať jazdiť hneď. Ako sa hovorí, po vojne je každý generálom.

Čo by ste však robili v prípade, že naozaj máte dostatok objednávok a práce, prípadne ak by ste vedeli, že musíte tieto peniaze zarobiť, pretože inak vám už nabudúce objednávku nedajú? Rozhodovať sa pod tlakom takýchto okolností nie je ľahké ani prakticky, ani teoreticky.

Rozhodne najlepším riešením by bolo, ak by ste si v takejto situácii napríklad od rodiny požičali narýchlo peniaze na opravu, auto si dali „dokopy“ a mohli jazdiť ďalej bez pocitu rizika. Muž z tohto prípadu ale nemal takúto možnosť - bol slobodný, rodičia nemali toľko peňazí a ani jeho blízke okolie nebolo schopné mu pomôcť.

Riešením sú rýchle pôžičky pred výplatou

Ak ste aj vy v podobnej situácii a chýba vám menšia hotovosť, prípadne ak len nechcete obťažovať svoje okolie a rodinu s takouto požiadavkou, ideálnym produktom na takéto situácie je pôžička pred výplatou.

Úver pred výplatou má nasledujúce vlastnosti:

●      je to pôžička nebankového typu

●      má krátkodobú splatnosť

●      dá sa vybaviť aj online a bez nutnosti niekam chodiť

●      je bezúčelová, čiže použiteľná na čokoľvek

●      na jej vybavenie nie je potrebné žiadne veľké dokladovanie

Úvery tohto typu u nás požičiavajú nebankovky zamerané zvyčajne na tzv. mini pôžičky, napríklad CreditONE, Ferratum Bank alebo Pôžičkomat. Ide teda o nebankové spoločnosti špecializované na takéto malé a rýchle pôžičky, ktoré ale samozrejme majú povolenie od NBS na poskytovanie takýchto úverov.

Výhodou týchto pôžičiek je aj to, že na ich získanie nie je potrebné dokladovanie účelu použitia, ale napríklad ani predkladať žiadne potvrdenia o príjme - aspoň vo väčšine prípadov. To ale neznamená, že by ste si mohli požičať bez akéhokoľvek stáleho príjmu, pretože ten potrebujete na to, aby ste mohli pôžičku vrátiť včas a v plnej výške.

Za akých podmienok a koľko sa dá požičať?

Pod pojmom rýchla pôžička pred výplatou sa najčastejšie poskytuje malý spotrebiteľský nebankový úver, ktorý sa vypláca buď na účet, alebo vo forme poštovej poukážky, ktorú je možné si nechať preplatiť na pošte.

Ak sa rozhodnete požičať si týmto spôsobom, najčastejšie má takýto úver nasledujúce parametre:

●      doba splatnosti od 1 do 30 dní

●      výška pôžičky od 25 do 350 až 500 €

●      prvá pôžička zvyčajne je na nižšiu sumu, väčšinou do 100 €

Pôžičky sú teda určené na menšie sumy a ide o krátkodobé typy úverov, ktoré majú štandardne splatnosť najviac mesiac. Niektoré nebankovky umožňujú túto splatnosť predĺžiť, ale za dodatočný poplatok a to sa už nemusí vždy oplatiť z finančného hľadiska. Na rozdiel od väčších úverov sa pôžička nespláca v splátkach, ale jednorázovo a to v deň splatnosti.

Čo sa týka podmienok, za akých sa pôžičky pred výplatou požičiavajú, treba mať:

●      vek nad 18 rokov

●      spôsobilosť na právne úkony

●      trvalý pobyt na území Slovenskej republiky

Niektoré nebankové spoločnosti overujú klienta aj v úverových registroch a zisťujú, či nemá nesplatené dlhy alebo iné finančné pohľadávky v ďalších finančných inštitúciách a spoločnostiach. V takom prípade nemusia žiadateľovi úver schváliť. Na druhú stranu, práve pri takýchto malých a mini pôžičkách je šanca na schválenie najvyššia, oveľa vyššia ako pri väčších a klasických spotrebných úveroch.

Porovnávajte a vyberajte!

Ak si potrebujete požičať menšiu sumu, pôžička do výplaty sa dá získať najjednoduchšie a najrýchlejšie cez internet. Keďže ale poskytovateľov, ktorí ju ponúkajú, je pomerne dosť, veľmi dôležitý je dobrý výber a teda aj porovnanie podmienok.

Za týmto účelom vznikol aj portál Hyperfinancie.sk, ktorý sa venuje porovnávaniu a recenziám viacerých typov pôžičiek a úverov. Nájdete tu samozrejme aj takéto mini a malé pôžičky, ktoré sú ideálne vtedy, ak vám chýba menšia hotovosť do výplaty a potrebujete peniaze na súrne alebo nečakané výdavky.

Využiť služby nestranného a nezávislého porovnania sa v tomto prípade skutočne oplatí - môžete jednak ušetriť na najlacnejšej pôžičke, ale zároveň získate aj pomerne dobrý prehľad o všetkých možnostiach na aktuálnom finančnom trhu. A takýto prehľad nie je nikdy na škodu!

Čítané: 3985 x