Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Pasívne investovanie

Datum: 09.02.2017

Pasívne investovanie je medzi ľuďmi čoraz obľúbenejšia téma. Množstvo z nich sa zapája do rôznych programov s cieľom vybudovať si vlastný pasívny príjem a dlhodobý úžitok. Na vytvorenie určitého aktíva, z ktorého plynie pasívny príjem je však potrebné aj trochu zapracovať. Najlepším riešením je tak zveriť svoje peniaze niekomu, kto sa vám o nich postará.

Pri pasívnom investovaní sú to vaše peniaze, ktoré nespotrebujete ihneď, ale šetríte ich s cieľom získať v budúcnosti väčší finančný obnos. Pasívne investovanie je forma pravidelného investovania. V praxi funguje tak, že pravidelne mesačne vkladáte svoje peniaze do určitého finančného nástroja, ktorý vám následne produkuje z dlhodobého hľadiska výnos.

Kam investovať peniaze? Pozrime sa napr. na také investovanie do podielových fondov. Svoje peniaze investujete do určitého portfólia, pričom sa vám o vaše celé portfólio stará manažér, ktorému za jeho prácu platíte percento z vášho kapitálu, ktorý ste pomocou fondu zarobili. Zvyčajne sa pohybuje vo výške 1,5 %. 

Vyskúšajme si to na príklade. Povedzme, že chcete každý mesiac investovať 50 eur. Ak začnete vo svojom produktívnom veku po skončení vysokej školy (25 rokov) a investovali by ste do dôchodku, na konci by ste získali sumu 28 800 eur. To však nie je konečná suma.

Do týchto výpočtov je potrebné započítať priemerné zhodnotenie. Pri odhade súčasnej situácii na trhu sa dá predpokladať, že sa vaše peniaze priemerne zhodnotia vo výške 6 % za rok. Pri tomto výnose by sa vaša konečná suma pohybovala vo výške 95 000 eur.

Čo sa týka inflácie, existuje jedna taktika, ktorá ju môže zmierniť. Inflácia totižto dokáže znehodnotiť výnosy a znížiť reálnu hodnotu peňazí. Za posledných 10 rokov sa priemerná inflácia pohybovala vo výške 3 – 3,5 %. Ak by ste teda pravidelne každý rok navýšili svoju mesačnú investíciu o 3,5 %, zmiernite tým dopad inflácie na svoju investíciu. Nie je to perfektné riešenie, za to však má svoj efekt a dokáže vám pomôcť.

Čítané: 3047 x