Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Aké sú možnosti na odklad daňového priznania?

Datum: 25.04.2017

Viete, kedy môžete odložiť podanie daňového priznania? Bohužiaľ, veľa ľudí sa snaží tomuto úkonu vyhnúť, a to veľa krát ani nemusia! Čo odklad daňového priznania vôbec v praxi predstavuje?

Ak ste sa rozhodli pre odklad dane, nezabudnite na...

Odklad dane z príjmu znamená, že vaša povinnosť zaplatiť daň sa oddiali až do 30. júna, čiže nebudete ju musieť zaplatiť do konca marca. To znamená, že odkladom získate čas na prípravu všetkých podkladov pre priznanie aj podanie prehľadov sociálneho zabezpečenia a zdravotného poistenia, zároveň odložíte platenie nedoplatkov na sociálnom a zdravotnom poistení a až o šesť mesiacov odložíte nové zálohy na daň z príjmu. Lehotu na podanie daňového priznania je možné predložiť na základe:

  • oznámenia
  • zmluvy 

Výnimkou je však daňovník v konkurze, resp. likvidácií, ktorý nemôže podať oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania, keďže pre nich platí iné zdaňovacie obdobie. Oznámenie, resp. zmluva určená na odklad daňového priznania, musí splniť tieto podmienky:

  • musí byť podaná do 3 mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia (do konca marca príslušného roka);
  • musí obsahovať novú lehotu podania daňového priznania;
  • musí  byť uvedené, že má daňovník príjmy zo zdrojov v zahraničí (platí pre daňovníka, ktorý dosiahol príjmy zo zdrojov v zahraničí).  

 Odklad daňového priznania je výhodný najmä pre podnikateľov, ktorí nestihli podať daňové priznanie do konca marca (dlhodobo odcestovaní); nemajú kompletné účtovníctvo; nemajú dostatok voľných peňažných prostriedkov alebo chcú ušetriť na preddavkoch na daň z príjmov, ktoré vychádzajú z posledného daňového priznania.

Rýchle, jednoduché a bezpečné vyplnenie daňového priznania z pohodlia domova

Ak vás teda ešte len čaká vyplnenie daňového priznania, využite možnosť vyplnenia online, čiže prostredníctvom internetu! Ako to funguje? Vašou jedinou úlohou je navštíviť webový portál www.mojedane.sk, ktorý vám umožní vyplniť daňové priznanie priamo z pohodlia domova, behom niekoľkých minút! Jednoduchá prehľadná aplikácia aktualizovaná podľa platnej legislatívy; sprievodca, ktorý vám pomôže pri každom kroku či automatická oprava chýb sú len niektoré prednosti, vďaka ktorým je online daňové priznanie „hračkou“! 

Keď čelíte ťažkostiam pri platení daní, môžete zvažovať odklad daňového priznania. Táto možnosť môže byť užitočná v situáciách, ako je napríklad zmena zdravotnej poisťovne, kedy je potrebné financie presmerovať na iné naliehavé výdavky.

Čítané: 3658 x