Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Predaj firmy verzus jej likvidácia: Čo je výhodnejšie?

Datum: 04.06.2017

Možno aj vy riešite dilemu, ako naložiť s firmou, s ktorou už neplánujete ďalej podnikať. 

Je lepšie ju celkom zrušiť, alebo postačí nájsť dobrého kupca, ktorému následne svoju firmu s s.r.o. predám

Predaj firmy je menej komplikovaný

Zrušenie spoločnosti je zväčša dosť komplikovaný aj finančne náročný  proces, ktorý zaberie veľa času. Je jedno, pre aký spôsob likvidácie by ste sa rozhodli, vždy je treba obrniť sa obrovskou dávkou trpezlivosti a tiež byť pripravený aj po stránke finančnej.

Ako prijateľnejšiu alternatívu si preto mnoho podnikateľov volí predaj vlastnej s.r.o., či už ide o firmu v Bratislave alebo v inom meste na Slovensku.

Je to výhodnejšie hneď z týchto dvoch dôvodov:

-          odpadajú finančné náklady spojené s likvidovaním s.r.o-čky

-      predaj firmy je rýchlejší ako likvidácia

Ani stratová firma nie je stratená

Možno si hovoríte, že predaj firmy nie je pre vás zaujímavý, pretože vaša firma je v strate. To však ešte nemusí znamenať, že je „nepredateľná“. Aj firma v strate totiž môže byť pre niekoho výhodou, napríklad, ak chce daňovo umorovať zisk.

Iní zasa môžu požadovať kladné imanie či podanie kladných daňových priznaní, čo môže byť podmienkou účasti na verejných súťažiach.

Netreba zabúdať ani na samotnú registráciu k DPH, ktoré môže trvať aj 60 dní, pričom zábezpeka zo strany daňového úradu môže byť vytýčená aj na tisíce eur, čo môže značne zaťažiť rozpočet začínajúceho podnikateľa. Ten práve preto uprednostní kúpu firmy s minulosťou.

Ako sa ukazuje, predaj s.r.o. neovplyvňuje len jej cena, ale aj iné faktory, ktoré sú neraz ešte rozhodujúcejšie. Najdôležitejšie však je, že takýto obchod býva výhodný pre obe strany, kupujúceho, ale i predávajúceho.

 

Čítané: 4299 x