Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Aké povinnosti vás budú čakať, keď začnete podnikať?

Datum: 01.08.2017

Veľa ľudí si spája podnikanie so slobodou, možnosťou robiť sám pre seba, alebo v najideálnejšom prípade vidinou slušných zárobkov. A veľa z toho platí, keď sa vám v podnikaní darí. Avšak s podnikaním sú spojené aj ďalšie administratívne povinnosti, bez ktorých vaše podnikanie nemôže fungovať. Aspoň nie legálne. O aké povinnosti ide?

Určite už niečo tušíte. Ide o vedenie jednoduchého alebo podvojného účtovníctva, mzdového účtovníctva, platenie daní a množstvo ďalších povinností.

 Možností máte niekoľko. Buď si účtovníctvo budete robiť sami, čo je celkom možné, ak ste živnostník alebo SZČO, alebo vedenie účtovníctva prenecháte expertovi na dane a účtovníctvo, ktorý má v danej oblasti prehľad.

Oba varianty majú svoje pre aj proti, no je lepšie nechať tieto veci na odborníka. Prečo? Pretože daňové a účtovné povinnosti sa menia a upravujú ako na bežiacom páse. Pre vás by to znamenalo navyše zabíjanie času sledovaním noviniek a zmien v zákonoch.

 Okrem toho, ku koncu roka alebo počas daňového obdobia by ste so všetkým ako podnikateľ mali zhon navyše. Ako by ste ho už nemali dosť aj bez toho.

 Pri výbere účtovníka alebo daňového poradcu si však dávajte pozor nielen na to, či danú oblasť vyštudoval a akú má prax. V prvom rade by sa mal v oblasti naďalej vzdelávať a čerpať z overených a odborných zdrojov. Jedným z nich je napríklad www.danovecentrum.sk, ktoré prináša odborné a aktuálne informácie pre účtovníkov, takže sa na ich prácu budete môcť vždy a za každých okolností spoľahnúť.

 

 

 

 

Čítané: 3751 x